BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Irak'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve birliğine saygı duyduğunu söyledi.

Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında öne çıkan bütün sorunların "diyalog ve uzlaşı" yoluyla çözülmesi gerektiğini bir kez daha yineleyen Dujarric, "Genel Sekreter, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bugün düzenlediği referandumun bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyelinden endişe duyuyor" ifadesini kullandı.

BM YETKİLİSİ: KÜRTLERİN HAKKINI KİM REDDEDEBİLİR?

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) üst düzey yetkilisi Alfred de Zayas, halkların kendi kaderini tayin etmesinin insanlık onurunun bir ifadesi olduğunu belirterek, “Kürtlerin kendi kaderini tayin etme hakkını kim reddedebilir” dedi.

BM Uluslararası Demokratik ve Adil Düzen Teşvik Uzmanı Alfred de Zayas, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Halkların kendi kaderini tayin etmesi, insanlık onurunun bir ifadesidir” paylaşımında bulundu.

Kürtler, Katalanlar ve Tamillerin kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğunu vurgulayan BM yetkilisi, BM Genel Kurulu için hazırladığı bir raporda konuya geniş bir şekilde yer verdiğini ifade etti.

Zayas, “Kendi kaderini tayin etme demokrasi demektir, demokrasi de kendi kaderini tayin etme demektir” ifadelerini kullandı.