BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de Humus kentine bağlı Hula ilçesinde geçtiğimiz cuma günü 108 kişinin öldürülmesinden Beşşar Esad rejimini sorumlu tuttu. Suriye hükümetinin uluslararası hukuku ve BM kararlarını ihlal ettiğini belirten Güvenlik Konseyi, açıklamasında Esad rejimi "katliam" nedeniyle kınandı.

 

BM Güvenlik Konseyi'nin açıklamasında, sivil halka karşı böyle insafsızca güç kullanılmasının, Suriye hükümetinin uluslararası hukuku, ayrıca BMGK'nın 2042 ve 2043 sayılı kararları çerçevesinde, şiddet kullanmayı ve yerleşim merkezlerinde ağır silah kullanmayı bırakma yönünde verdiği taahhütlerin ihlali olduğunu vurguladı.

 

ANNAN SURİYE'YE GİDECEK
BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın da bugün Suriye'nin başkenti Şam'a gidecek. Annan, Suriye yönetimi ve muhaliflere, 12 Nisan'da yürürlüğe giren ancak büyük ölçüde bozulan ateşkese uyulması çağrısını yineleyecek.

 

MAKDİSİ: KATLİAMDA SORUMLULUĞUMUZ YOK
Esad yönetimi ise, Humus'un Hula ilçesinde 49 çocuk, 34 kadının aralarında bulunduğu katliamda sorumluluğu bulunmadığını iddia etti. Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi, "Halkı hedef alan bu terörist katliamda, hükümetin hiçbir sorumluluğu yok" dedi. Katliamı soruşturmak için, ordu ve adli makamlardan oluşan ortak bir komisyon kurduklarını belirten Makdisi, soruşturma komisyonunun elde ettiği sonuçları üç gün içinde yayımlayacaklarını açıkladı.

 

Katliamın ağır silahlarla gerçekleştiği iddia edilirken, çok sayıda kişinin elleri bağlanarak yakın mesafeden öldürüldüğünün de iddia edilmesi olay hakkında kafaları karıştırdı.

 

İNGİLTERE: İÇ SAVAŞ ÖNCESİ SON ŞANS
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Hula'daki katliam sonrasında Rusya'nın desteğini almak için bugün Moskova'ya gidecek. Hague, Rus yetkililere Suriye'de iktidarın el değiştirmesi ve iç savaşın önlenmesi için bunun son şans olabileceği mesajını vermesi bekleniyor.

 

RUSYA: KATLİAMIN SORUŞTURULMASI LAZIM
Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Alexander Pankin de Hule'de ne olduğunun hala açık olmadığını savunarak ''Tam olarak ne olduğu ve olayların neyi tetiklediği net değil. Ayrıca Suriye yönetiminin bir yandan bombalama yaparken bir yandan 40'dan fazla kadını ve 10 yaşın altında 30'dan fazla çocuğu kısa mesafeden öldürmesini düşünmek zor. Bu katliamın kesinlikle soruşturulması lazım'' dedi.

 

SADECE DÜN 33 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Suriye'de dünkü şiddet olaylarında ise 33 kişinin öldürüldüğü iddia edildi. Suriyeli muhalifler öldürülenler arasında 24 sivilin bulunduğunu iddia etti. Suriye resmi haber ajansı Sana’ya göre ise Şam, Dera, Haseke, Halep ve Deyrezzor illerinde muhaliflerin saldırılarıyla yaşamlarını yitiren 16 asker için tören düzenlendi.