Cenevre'deki İnsan Hakları Oturumları'nın açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri António Guterres, ulusal güvenlik adı altında hak ihlallerinin yaşandığını belirterek, devletlere "İnsan haklarına saygı gösterin" çağrısında bulundu. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 43'üncü İnsan Hakları Oturumları İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı. 20 Mart tarihine kadar sürecek olan oturumlarda, ülkelerin insan hakları karnesi ele alınacak. 
 
Oturumların açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri António Guterres, Portekiz’de Salazar döneminde yaşananlara birebir tanıklık ettiğini belirterek, “24 yaşıma kadar Salazar diktatörlüğü altındaki Portekiz’de demokrasiyi yaşama şansımız olmadı. Diktatörlüğün kendi ülke vatandaşlarına nasıl baskı altında tuttuğunu gördüm. Afrika’da sömürge altında yaşayan insanları gördüm. Evet sömürgecilik, apartheid (ırksal ayrımcılığı savunan sistem) rejimler yıkıldı. Fakat şimdi insan hakları alanında karşımızda bir tablo var. Savaşlar, bombalamalar, genç kadınların köleleştirilmesi, dini ve etnik azınlıklar öldürülüyor, sivil toplum örgütlerinin çalışanları, aktivistler tutuklanıyor ve bütün bunlar ulusal güvenlik adı altında yapılıyor” dedi. 
 
Sadece kendi işini yapan gazetecilerin öldürüldüğünü, azınlıklar, yerliler, mülteciler, LGBTI üyeleri ve diğer tüm “ötekilere” karşı nefret suçunun işlendiğini kaydeden Guterres, bütün devletlere insan haklarına saygılı davranmaya, insanlar arasındaki dayanışma ve birlikteliği sağlayacak bir çaba içerisinde olmaları çağrısında bulundu. 
 
BACHELET: HAKLARA SAYGI GÖSTERİN
 
İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ise, konuşmasında küresel ısınma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan tabloya dikkat çekti. Bachelet, devletleri çevre, sosyal ve eğitim hakları konusunda uluslararası sözleşmelerce güvence altına alınmış haklara saygı göstermeye çağırdı. 
 
Devletlerin bakanlık veya büyükelçiler düzeyinde katıldığı bu oturumlarda ayrıca geçtiğimiz ay yapılan ve Türkiye’deki insan hakları karnesinin de ele alındığı Evrensel Periyodik İnceleme Çalışma Grubu’nda (UPR) ortaya çıkan önerilerin de oylanması bekleniyor. 20 mart kadar devam edecek olan oturumlarda ayrıca Suriye Soruşturma Komisyonu’nun hazırlamış olduğunu rapor da konseye sunulacak.