Libya lideri Kaddafi'nin muhaliflerin merkezi Bingazi için, "Bu gece geliyoruz." tehditleri savurduğu saatlerde toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Libya'ya askerî müdahaleyi öngören karar tasarısını onayladı.

10 ülkenin tasarı lehinde, Rusya, Çin, Hindistan, Almanya ve Brezilya'nın ise çekimser kaldığı oylama sonucuna göre gerektiğinde Libya'ya yönelik hava saldırıları düzenlenebilecek. Kararı Bingazi'de toplanan binlerce Libyalı, havai fişeklerle kutladı. Karar tasarısına göre siviller ve sivillerin yaşadığı bölgeler saldırılara karşı korunacak. İngiltere ve Lübnan ile birlikte tasarıyı Konsey'e sunan Fransa, karardan birkaç saat sonra Libya'daki bazı hedeflerin bombalanacağını açıkladı.

Muhtemel bir saldırıya İngiltere'nin de katılması, bazı Arap ülkelerinin de lojistik destek vermesi bekleniyor. Askerî müdahale konusunda şimdiye dek tereddüt eden ABD'nin, kararın çıkmasında aktif rol alması dikkat çekti. Bin 300 askeri taşıyan iki savaş gemisi Körfez'den Akdeniz'e kaydıran Amerikan ordusunun da ilerleyen günlerde devreye gireceği belirtiliyor.

BM kararında, 'üye tüm ülkelere, BM Genel Sekreteri ile işbirliği halinde olmak kaydıyla Bingazi'de yaşayan siviller dahil Libya'da saldırı tehdidi altında olan sivilleri korumak üzere, Libya'nın hiçbir yerinde, herhangi şekilde bir yabancı işgalci güç oluşturmadan, gerekli tüm önlemleri almaları yetkisi' veriliyor. Bu kapsamda Arap Birliği'nin oynayacağı önemli rolün altının çizildiği kararda, Arap Birliği ülkelerinin yukarıda belirtilen yetki kullanımında diğer üye ülkelerle işbirliği yapmaları da talep ediliyor.

BM'nin kararıyla dün gece Bingazi halkına seslenerek 'Bu gece geliyoruz. Karşı gelenlere acımayacağız.' tehdidinde bulunan Kaddafi'ye de ağır bir darbe vurulmuş oldu. Kararın ardından muhaliflerin kısa süre içinde yeniden harekete geçerek başkent Trablus üzerine yürümesi bekleniyor. Kaddafi radyodan yaptığı açıklamada, her evin aranacağını öne sürdü ve Bingazi'yi yeniden almaya ant içti. Libya Savunma Bakanlığı da herhangi bir dış askeri müdahale durumunda Akdeniz'deki sivil ve askeri deniz ve hava hedeflerine saldıracakları açıklamasında bulundu. Ülkenin resmi Jana ajansına göre Savunma Bakanlığı açıklamasında, Libya'ya karşı bir saldırının "Akdeniz havzasını sadece kısa vadeli değil uzun vadeli büyük bir tehlike ile yüz yüze bırakacağı" kaydedildi.

KADDAFİ, ECDEBİYE'YE TAKILDI

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin iki gün önce ele geçirdiklerini öne sürdüğü Ecdebiye'de sert çatışmalar yaşanıyor. Muhalifler kentte Kaddafi güçlerine karşı büyük bir direniş gösterdiklerini, şu ana kadar 30 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ecdebiye, muhaliflerin kalesi durumundaki 700 bin nüfuslu Bingazi yolu üzerindeki son kent durumunda. Kaddafi güçleri tank ve zırhlı araçlarla kuşattığı kenti aralıksız olarak bombalıyor. Kaddafi güçlerinin kenti ele geçirmek için yığınak yaptığı belirtiliyor. Önceki gün Kaddafi'nin oğullarından Hamis'in komutasındaki özel birliklerin de kente doğru yola çıktığı duyurulmuştu. Daha çok küçük ve savunması zor kentleri ele geçiren Kaddafi güçlerinin doğuya doğru ilerledikçe zorlanması dikkat çekiyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'yi ana hedef olarak seçen Kaddafi güçlerinin muhaliflerin eline geçmesinden sonra kenti ilk kez bombaladığı belirtildi. Ayrıca Kaddafi güçlerine ait bir savaş uçağının da Bingazi yakınlarında düştüğü bildirildi. Ülkenin batısında muhaliflerin elindeki son kent olan Misrata'da da muhalifler Kaddafi güçlerinin ele geçirdiklerini öne sürdüğü kentin halen kontrollerinde olduğunu duyurdu.Başta Bingazi olmak üzere ülkenin doğusundaki Beyda, Derne ve Tobruk kentleri Kaddafi'ye muhalif kentler olarak biliniyor. Kaddafi güçlerinin bu kentlere girmesi durumunda büyük katliamların yaşanmasından endişe ediliyordu.

ZAMAN