BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Al Hussein yıllık insan hakları raporunu açıkladı.

Hussein, Türkiye’de “terörle mücadele” adı altında yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, Kürt illerinde ciddi belge ve bilgilerin ellerine ulaştığını öne sürdü.

24 Mart’a kadar sürecek Birleşmiş Milletlerin (BM) 34. İnsan Hakları Oturumları Cenevre’de ikinci haftasında çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Raporda, Türkiye’ye de yer veren Hussein, Türkiye’de bombaların ve sivillere yönelik saldırıların can almaya devam ettiğini belirterek, sivillere yönelik saldırıları kınadığını söyledi.

‘HAK İHLALLERİN GEREKÇESİ OLMAZ’

Türkiye’nin “terörle mücadele” ve darbe girişi sonrası tedbir almasını anlayabildiğini ifade eden Hussein, ama bu durumun onbinlerce insanın işten çıkarılması, seçilmişlerin tutuklanması ve görevlerinden alınması, gazeteci ve hukukçuların tutuklanıp yargılanması veya işten çıkarılması gibi ciddi insan hakları ihlallerine gerekçe olamayacağını savundu.

Nisan ayında yapılacak olan referandum ile ilgili ciddi eleştiri ve kaygıların olduğunu söyleyen Hussein, söz konusu referandumun, şeffaf ve hukuka saygılı bir biçimde yapılması gerektiğini ve tartışmaların açık ve baskıya maruz kalmayacak bir şekilde yürütülebilinmesinin garanti altına alınması gerektiği ifade etti.

‘DERİN BİR RAHATSIZLIK YARATIYOR’

Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu’sunda yaşananların insan hakları açısından derin bir rahatsızlık yarattığını savunan Hussein, BM İnsan Hakları Komiserliği’ne bağlı heyetin bölgede inceleme yapmasına hala izin verilmediğine vurguladı.

Doğu ve Güneydoğu’ya ilişkin oluşturulan Birim’e burada yaşanan yüzlerce ölüm ve şiddete dair çok ciddi belge ve bilgilerin geldiğini savunan Hussein, yakın zamanda konuyla ilgili detaylı bir raporun kendi birimi tarafından açıklanacağını dile getirdi.

Oturum Yüksek Komiserin sunduğu rapor üzerine, yapılan tartışmalarla devam ediyor.

(Kaynak: Dihaber)