Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, eskiden FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) denetiminde bulunan bölgelere silahlı çetelerin yerleşmeye başladığı uyarısında bulundu.

BM, geçen yıl Kolombiya'da onlarca insan hakları savunucusunun yaşamını yitirdiğini açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre BM, Kolombiya üzerine yayınladığı raporda öldürülenlerin çoğunun sol siyasi örgütlerin üyesi veya insan hakları savunuculuğunda öne çıkmış isimler olduğunu vurgularken hükümeti bu insanları korumaya davet etti.

Rapora göre en tehlikeli yerler yasa dışı uyuşturucu üretiminin yapıldığı bölgeler. Kasım 2016'da hükümet ile FARC arasında varılan anlaşma sonucunda FARC üyeleri tamamen silahsızlanacakları geçici bölgelere geçmişlerdi.

BM'ye göre şimdi FARC'tan boşalan yerlerde toprakların ve kaynakların paylaşımı için çeşitli silahlı gruplar birbirleriyle çatışmaya başladı.

BM'nin Kolombiya'daki temsilcisi Todd Howland, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı altın madenciliği ile uğraşanların genellikle insan hakları savunucularını tehdit olarak gördüğünü söyledi.

Kolombiya İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo ise insan hakları savunucularına yönelik şiddetin barış anlaşmasını baltalayabileceğini belirtti: "Bu tehditlerle yüzleşmemiz gerekiyor çünkü bu cinayetlerin Kolombiya'da barışı sağlama imkânını ciddi bir şekilde etkilediğini biliyoruz."