Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin Musul’a asker göndermesi konusunda Irak'ın mektupla BM'ye yaptığı şikayeti görüştü.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, hükümetin izni olmadığı halde Türkiye askerlerinin 3 Aralık’ta Irak topraklarına girdiğini söyledi ve BM Güvenlik Konseyi’nden “Türkiye’nin işgalini kınayan ve Türkiye’den derhal askerlerini çekmesini isteyen” bir karar almasını talep etti.

Caferi, Irak'ın BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca silahlı bir saldırı olduğunda kendisini savunma hakkı doğduğunu da söyledi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Türkiye'nin Irak'ın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu, Başika kampının Irak hükümetinin talebiyle ve yerel otoritelerle koordinasyon halinde kurulduğunu ve Irak yetkililerinin kampla ilgili bilgilendirildiğini söyledi.

Çevik, Türkiye'nin Başika'daki ünitenin güvenliğinin artırılması için takviye yapmaya karar verdiğini ancak yaşanan gerilim ardından bu takviye birliğin kamptan ayrıldığını ifade etti.

Irak hükümetinin IŞİD ve PKK'nin Türkiye'ye dönük güvenlik tehdidini bertaraf edememesi nedeniyle Türkiye'nin kendini savunma hakkı doğduğunu söyledi.

Görüşme sonunda, Türkiye ve Irak'a ikili görüşmeleri sürdürmeleri ve konuyu kendi aralarında çözmeleri yönünde tavsiye kararı alındı.