Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Suriye'de devam ettiği ileri sürülen insani kriz ile güvenlik sorunlarını görüşmek üzere bir acil durum toplantısı düzenliyor.

 

Konsey üyeleri, Birleşmiş Milletler insan hakları gözlemcilerinin şiddet olaylarının yükselişinden sorumlu olarak gördükleri Suriyeli yetkililerin isimlerini belirleyen raporunu görüşecek.

 

Çin ile Rusya'nın Suriye'deki krize dış müdahale çağrılarını veto etmeleri bekleniyor.

 

Bu arada Suriye ordusunun Humus kentinde isyancıların kontrolündeki mahallelere karşı operasyona devam ettiği bildiriliyor.

 

Yönetimin kentin bazı bölgelerinde üç haftadır süren çatışmaları sona erdirmek üzere özel zırhlı birliklerini görevlendirdiği öne sürüldü.

 

Suriye Kızılay'ı, operasyonun hedefi durumundaki Bab-ı Amr mahallesine girerek hamile bir kadın ile eşini ve yaşlı bir kadın hastayı tahliye ettiğini açıkladı.

 

BBC’nin haberine göre, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği toplantısı için İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelen diplomatlar, Suriye'deki şiddet olaylarından sorumlu yöneticilerin adalet önüne çıkarılacağını söylediler.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, konseyin görevinin "Suriye yönetiminin halkına karşı işlediği suçları" kınamak olduğunu ileri sürdü. Juppe 47 üyeli konseyin, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Suriyeli yetkililer aleyhinde bir başvuruda bulunması gerektiğini de savundu.