Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye'nin İdlib kentinin güneyinde bulunan Han Şeyhun beldesinde "kimyasal gaz" kullanıldığı iddia edilen saldırı sonrası, Çarşamba günü olağanüstü toplanacak. Oturum talebi, Konsey'in daimi üyelerinden Fransa'dan geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İdlib'deki katliamın sorumlusunun Suriye rejimi olduğunu söyledi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da bölgedeki son gelişmeleri "dehşet verici" olarak nitelendirdi,

Konsey'in sorumluların hesap vermesini talep etmek amacıyla toplanacağını belirtti.

Örgütten yapılan açıklamada çatışmalarda kimyasal silah kullanımının kesinlikle yasaklandığı hatırlatıldığı ve böylesi bir eylemin savaş suçu olacağı vurgulandı. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü de saldırıda kimyasal silah kullanıp kullanılmadığını tespit etmek için kanıt topluyor.

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda 11'i çocuk en az 58 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Gözlemevi, saldırının Suriye ordusu ya da Rus hava kuvvetleri tarafından düzenlendiğini ve kimyasal gaz kullanılmış olabileceğini belirtti.

Suriye ordusu ise "kimyasal saldırı" düzenlediği iddialarını reddederek, muhaliflerin elindeki bir gaz deposunu vurduğunu açıkladı.

Suriye'nin resmi ajansı SANA'daki haberde şu ifadelere yer verildi: "Ordunun komuta kademesi, bugün Han Şeyhun'da kimyasal ya da herhangi bir zehirli madde kullanıldığı iddialarını reddediyor. Bunları hiçbir zaman, hiçbir yerde kullanmadığının ve gelecekte de kullanmayacağının altını çiziyor."

Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığına yönelik iddialar daha önce de birçok kez ortaya atılmış ve bunlar Şam yönetimi tarafından reddedilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye ordusunun 2014 ve 2015 yıllarındaki saldırılarında en az 3 kez klorin kullandığını saptamıştı.

Ayrıca Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının da hardal gazı kullandığı ortaya çıkmıştı. Rusya ordusu da yaptığı açıklamada Salı günü İdlib eyaleti civarında herhangi bir hava operasyonu düzenlemediklerini söyledi. (Kaynak: BBC Türkçe)