BM Güvenlik Konseyi, Halep'teki tahliyeleri uluslararası gözlemcilerin izlemesini öngören tasarıyı oybirliği ile kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki 15 üye ülkenin tamamı tasarıya destek verdi. 2328 numaralı karar, Halep'teki tahliyeleri uluslararası gözlemcilerin izlemesini ve sivillere derhal insani yardım sunulmasını öngörüyor.

Rusya ve Fransa'nın daha önce sunduğu projeleri esas alan karar tasarısı üzerinde dün BM Güvenlik Konseyi'nde 3 saatten daha uzun süren bir görüşme sonucunda nihai mutabakat sağlanmıştı.

Belge, BM Genel Sekreteri'ni hem BM hem de diğer kuruluş gözlemcilerinin güvenli ve düzenli bir şekilde gözetleme görevlerini yapabilmeleri için gerekli ortamı sağlamakla ve 5 gün içinde uygulamaya ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne rapor sunmakla görevlendiriyor.

Tüm taraflara, söz konusu gözlemcilere tüm bölgelere engelsiz giriş izni vermeleri çağrısı da yapılan kararda, tahliyelerin ve gidilecek varış noktasının rızaya dayalı olması, giden ya da kalmayı tercih eden tüm sivillerin korunması isteniyor.

Kararda ayrıca, sağlık kuruluşlarının güvenliğine de değinilerek, hem bu kuruluşların hem de sağlık görevlilerin korunması, tıbbi malzeme ve sağlık görevlilerinin ihtiyaç olan tüm noktalara ulaşmasının sağlanması talep ediliyor.