Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’deki son durumu görüşmek için acil toplandı.

Güvenlik Konseyi’nin biraz önce başlayan acil toplantısında, Doğu Guta’ya yapılan son saldırıda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin kimyasal silah iddiası tartışılıyor.

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Fransa’nın Doğu Guta için acil toplantı çağrısına Suriye lideri Beşar Esad’a bağlı güçlerin Doğu Guta’ya son saldırısında kimyasal silah kullandığı iddiaları sebebiyle 8 ülke destek vermişti.

En az 75 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddialarıyla ilgili acil toplantı çağrısına ABD, İngiltere, Peru, İsveç, Polonya, Hollanda, Kuveyt ve Fildişi Sahili destek verdi.

Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce, ABD ve Fransa gibi müttefiklerle karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Suriye’de Esat rejiminin kimyasal silah kullandığı iddialarının bağımsız raporlarla kanıtlanması halinde her şey masada olabilir” dedi.

Güvenlik Konseyi’ndeki acil toplantıda ilk söz Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya verildi.

Video konferans aracılığıyla Cenevre’den toplantıya katılan Mistura, Suriye’de yaşanılan son durumla ilgili bilgi verdi.

Güvenlik Konseyi’nin birlikte hareket etmesi gerektiğini, kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili bağımsız araştırmanın yapılması gerektiğini belirterek “Bugün uluslararası güvenliği birlikte sağlamanın günüdür” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantısı sürüyor.

BM görüşmelerinde, ABD ve Rusya'nın temsilcileri arasında gerginlik yaşandı.

RUSYA: SİZDEN SONRA KAOS KALIYOR

BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Nebenzya, "ABD, İngiltere ve Fransa yönetimi, hiçbir neden olmadan ve sonuçları düşünmeden Rusya'ya yönelik cepheleşme politikasını izliyor ve diğerlerini de buna itiyor" dedi.

Rusya'ya yönelik iftira, hakaret, savaşçı söylem, şantaj, yaptırım ve güç kullanma tehditleri dahil geniş yelpazede yöntemlerin kullanıldığını söyleyen Nebenzya, "Utanmadan Rusya'yı tehdit ediyorlar. Bunu yaparken kullandıkları ton ise tüm sınırları aştı. Soğuk savaş döneminde bile selefleriniz ülkeme karşı böyle kabalığa cesaret etmezdi" ifadelerini kullandı.

"Dış sponsorların desteğini alan terörist ve aşırılık yanlıları yeniliyor" diyen Rus diplomat, "Hatırlatayım söz konusu olan donattığınız, finanse ettiğiniz ve meşru hükümeti değiştirmek için bu ülkeye attığınız terörist ve aşırılıkçılardır. Şimdi neden bu yenilginin, bu karanlık güçlere politik ve maddi sermaye yatıranlarda histeriye yol açtığı anlaşılıyor" diye ekledi.

Nebenzya, "Girdiğiniz her yerde, dokunduğunuz her şeyde sizden sonra kaos kalıyor ve sizler bu kaosun bulanık sularında balık avlamaya çalışıyorsunuz ama sadece mutant balıkları yakalayabiliyorsunuz" diye kaydetti.

BMGK KARARI NE OLURSA OLSUN SALDIRIYA YANIT VERİLECEK

Birleşmiş Milletler ABD Temsilcisi, "BMGK kararı ne olursa olsun saldırıya yanıt verilecek" dedi.

RUSYA: DUMA'DAKİ İNCELEMELERDE KİMYASAL MADDE İZİNE RASTLANMADI

Rusya’nın Suriye’deki ateşkes izleme merkezi, kimyasal saldırının gerçekleştiği iddia edilen Suriye’nin başkenti Şam’ın Duma kırsalında yaptıkları incelemede hiçbir ize rastlanmadığını açıkladı.

Açıklamada, "Ateşkes izleme merkezinin radyasyon, kimyasal ve biyolojik savunma uzmanları ile sağlık personelinden oluşan grubu, 9 Nisan günü, kimyasal silahın kullanıldığı iddia edilen Suriye'nin Duma kentinde incelemelerde bulundu" denildi.

İnceleme sonuçlarının herhangi bir kimyasal madde izinin olmadığını gösterdiğini kaydeden merkez, "Ateşkes izleme merkezinin askeri hekimleri, Duma'daki sağlık kuruluşunu ziyaret etti. Buradaki hastalarda kimyasal zehirlenme belirtileri veya kimyasal madde etkileri tespit edilmedi" diye ekledi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi