Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ülkede çatışmaların dünden bu yana önemli oranda azaldığını söyledi ve bu durumun kendisini memnun ettiğini bildirdi.

Staffan de Mistura, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında konuştu.

BBC Türkçe'nin haberine göre; De Mistura, ABD ve Rusya'nın girişimiyle ülkede Pazartesi günü ilan edilen çatışmasızlığın ardından insani yardımların da en kısa sürede ihtiyaç sahiplerine aktarılmasını umduğunu vurguladı.

BM Suriye Özel Temsilcisi, bu noktada önceliğin muhaliflerin kontrolündeki Halep kentinin doğusuna verilmesi gerektiğini kaydetti. Bölgede yaklaşık 250 bin sivil acil insani yardıma muhtaç halde bekliyor.

De Mistura, en ufak bir çatışmanın bile hızla büyüyerek ateşkesin sonunu getirebileceği uyarısında da bulundu.

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE HALEP UYARISI

Suriye hükümeti daha önce Türkiye'yi, Halep'e kentine insani yardım malzemelerini, kendisi ve Birleşmiş Milletler (BM) ile eşgüdüm içinde göndermesi yolunda uyarmış, aksi takdirde söz konusu yardım malzemelerinin Halep'e erişimine izin verilmeyeceği bildirmişti.

İnsani yardım taşıyan 40 tır, Halep'e gitmek üzere Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçiş yaptı.

De Mistura ise Şam yönetiminin, BM'nin insani yardımlarının kesintisiz şekilde Halep'e ve kuşatma altındaki diğer bölgelere ulaştırılabileceği yolunda kendilerine güvence vermesi gerektiğini söyledi.

BM, insani yardımların teslimine Çarşamba günü başlamayı umuyor.