Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, ABD ve Rusya'ya, her an çökebileceğini söylediği ateşkesi ve zarar gören Suriye barış görüşmelerini kurtarmak için acil olarak müdahalede bulunma çağrısı yaptı.

BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye barış görüşmelerindeki krizle ilgili bilgi veren Staffan De Mistura daha sonra bir basın açıklaması düzenledi. Mistura, Şubat ayında üzerinde uzlaşılan ateşkesin şu an 'zar zor hayatta' kaldığını söyledi.

'ATEŞKES HER AN ÇÖKEBİLİR'

ABD ve Rusya’dan zarar görmüş barış görüşmelerini yeniden canlandırmasını isteyen BM Suriye Özel Temsilcisi, 'ateşkesin tamamen çökmekten kurtarıldığını ancak her an çökebileceğini' belirtti.

BM yetkilisi, 'son 48 saat içerisinde her 25 dakikada bir Suriyelinin öldüğünü, her 13 dakikada ise bir Suriyelinin yaralandığını' söyledi.

Mistura, barış görüşmelerinin başarılı olması için karşılıklı düşmanlıkların Şubat ayındaki anlaşmadan sonraki süreçteki düzeye düşürülmesi gerektiğini aktardı.

Mistura, Temmuz ayından önce bir veya iki tur daha görüşme olacağını söyledi.

Görüşmelerde ilerleme kaydedilip kaydedilmesiyle ilgiliyse Mistura, "Büyük meselelerde büyük ayrılıklar devam ediyor ancak daha önce olmadığı şekilde bazı alanlarda hareket var" dedi.

Suriye'de, ABD ve Rusya'nın girişimleri sonucu varılan ateşkes 27 Şubat'ta yürürlüğe girmiş, ülkede çatışmalar önemli oranda azalmıştı. Ancak son günlerde özellikle bölünmüş kent Halep çevresinde yoğunlaşan çatışlmalar, ateşkesi çöküşün eşiğine getirmişti.

HALEP’TE HASTANEYE HAVA SALDIRISI

Halep’te muhaliflerin denetimindeki bölgede bulunan bir hastane ile çevresindeki binalara hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda en az 20 kişi yaşamını yitirdi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünden doktorların da çalıştığı hastanede ölenler arasında çocuklar ve sağlık personeli de bulunduğu bildiriliyor.

(Kaynak: BBC Türkçe)