Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İsviçre'nin Cenevre kentinde 28 Kasım'da başlayan Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.

Bugün bir basın toplantısı yapan Steffan de Mistura, Suriye hükümetini görüşmeleri konusunda daha da motive edecek yeni fikirlerle önümüzdeki ay yeni oturumların olabileceğini söyledi.

‘AMACIMIZ MESELEYE KALICI BİR ÇÖZÜM BULMAK’

Mistura elinde BM tarafından hazırlanmış Suriye'nin aktüel halini gösteren bir harita göstererek, “Suriye bu halde. Bu üzücü. Tekrar birleşik bir Suriye olmasını istiyorsak bu görüşmelerin devam etmesi gerekiyor" dedi.

Mistura Cenevre görüşmelerinin etkisiz olduğu yönündeki görüşlerin dile getirildiğini belirten bir gazeteciye, görüşmelerin nerede olduğunun çok önemli olmadığını, amaçlarının meseleye kalıcı bir çözüm bulunması olduğunu söyledi.

IŞİD’in elindeki topraklarının neredeyse tamamının alındığını kaydeden De Mistura, "Savaşı kazanabilirsiniz ama önemli olan barışı kazanmak" dedi.

Mistura, bir gazetecinin Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) kastederek Kürtlerin neden görüşmelerde yer almadığı şeklindeki sorusuna “Kürtler de var” diyerek yanıtladı.

BM öncülüğünde yapılan görüşmelere Kuzey Suriye Federasyonu temsilcileri Türkiye’nin muhalefeti nedeniyle davet edilmemişti.

(Kaynak: Mezopotamya Ajansı)