Birleşmiş Milletler (BM), Wikileaks’in Kurucusu Julian Assange’ın ‘keyfi tutuklama’ itirazını ele aldığı davada, İngiltere ve İsveç hakkında yapılan ‘kanunsuz gözaltı’ şikayetini haklı buldu. Hakkındaki cinsel taciz suçlamaları nedeniyle İsveç'e iadesi gündemde olan Assange, 2010 yılında İngiltere'de tutuklanmış, 2012 yılında kefaletle serbest bırakıldığında Londra'daki Ekvador büyükelçiliğine sığınmıştı.

O zamandan bu yana büyükelçilikte yaşayan Assange, keyfi olarak gözaltında tutulduğunu belirterek Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu.

Birleşmiş Milletler'in beş bağımsız uzmandan oluşan Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Assange'ın şikayetini haklı buldu ve Wikileaks kurucusunun gözaltında tutulmasına son verilmesi gerektiğini bildirdi. BM Çalışma Grubu, Assange'ın tazminat hakkı bulunduğunu da vurguladı.

Assange daha önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada BM'nin kendisini haklı bulması halinde pasaportunun iade edilmesini ve hakkındaki tutuklama emrinin kaldırılmasını istemişti.

İNGİLTERE: KARAR BAĞLAYICI DEĞİL

İngiltere ise, BM Çalışma Grubu kararının bağlayıcı olmadığını ve Assange hakkında Avrupa çapındaki tutuklama emrinin geçerliliğini sürdürdüğünü belirtiyor.

İngiltere Başbakanlık Sözcüsü "Assange'ın asla keyfi olarak gözaltında tutulmadığını, aksine Ekvador büyükelçiliğinde kalmayı sürdürerek yasalara uygun bir tutukluluk halinden kaçınanın kendisi olduğunu" bildirdi. Sözcü ayrıca İngiltere'nin Assange'ı İsveç'e teslim etme yükümlülüğü bulunduğunu söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı ise 'BM çalışma grubu kararının İsveçli yetkililerin kararıyla farklı yönde olduğunu not ettiklerini" bildirdi.

'BÜYÜK BİR ZAFER'

Kararın ardından bunun çok büyük bir zafer olduğunu vurgulayan Assange, ''İsveç ve İngiltere, zamanında itiraz etmediği için hukuki olarak kararı temyize götüremez. Şimdi İsveç ve İngiltere’nin görevi kararı uygulamaktır'' diye belirtti.

(Kaynak: BBC Türkçe)