Fransa parlamentosunda kabul edilen Ermeni yasa teklifi sonrasında Türk siyasetçilerden yükselen “Siz de Cezayir’de soykırım yaptınız” tepkisine Cezayir’den beklenmedik yanıt geldi. Cezayir Başbakanı Uyahya, “Osmanlı 1830’da 3 günde Cezayir’i Fransa’ya teslim etti. Kimsenin kanımızdan faydalanmaya hakkı yok” dedi

Türkiye, 22 Aralık’ta Fransız Parlamentosu’nda kabul edilen Ermeni yasa teklifi üzerine Fransa’ya yönelik olarak diplomatik atağa geçmiş ve büyükelçisini çekerek tepkisini göstermişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Fransa Parlamentosu gitsin, Cezayir’de, Ruanda’daki katliamları araştırsın. Cezayirliler, fırınlarda toplu olarak yakıldı. Acımasızca şehit edildiler. Eğer Sarkozy, bu soykırımı bilmiyorsa, gitsin 1940’larda Cezayir’deki Fransız Lejyonu’nda askerlik yapan babası Pal Sarkozy’e sorsun. Eminim ki oğluna katliamla ilgili söyleyecek çok sözü vardır” açıklamasında bulunmuştu.

KOLONİLEŞTİRME TİCARETİ

Ana Muhalefet Partisi CHP’nin Bolu milletvekili Tanju Özcan, “Cezayir Soykırımını inkar edenlere 1 yıl ile 5 yıl arası hapis öngören yasa tasarısını TBMM’ye sunmuştu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de “Senato onaylasın Cezayir Soykırım Anıtı dikeceğim” açıklamasında bulunmuştu. Türk siyasetçilerin Fransa’ya örnek gösterdiği Cezayir hükümetinden Türkiye’ye sürpriz tepki geldi. Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, Türk mevkidaşı Erdoğan’a seslenerek, “Türk yetkililer Fransa ile girdikleri soykırım kavgasında Cezayir’e gönderme yapmasın” diye sert çıktı. Gazetecilere açıklama yapan Uyahya, “Biz Türk dostlarımıza Cezayir ’in kolonileştirilmesinin ticaretini yapmaktan vazgeçmelerini söylüyoruz. Türkiye, Cezayirlilerin kanları üzerinden çıkar sağlamaya çalışmasın” şeklinde konuştu.

FRANSA NATO’NUN SİLAHLARINI KULLANDI, TÜRKİYE DE NATO ÜYESİYDİ

Cezayir’in Osmanlı egemenliği altındayken, kısa sürede Fransız kolonisi olduğuna dikkat çeken Uyahya, “Osmanlı, yani Türkler 1830 yılında üç gün içinde Cezayir’i Fransızlara teslim etti. Ayrıca Cezayir 1962 yılında bağımsızlığını kazanana kadar Birleşmiş Milletler’de bu ülkenin lehine olan tüm kararları veto etti” diye konuştu. Partisinin grup toplantısında açıklamalarını sürdüren Uyahya, Erdoğan’ın Cezayir’de işlenen tüm suçların Fransa tarafından gerçekleştirildiğini söylediğine işaret ederek, “Cezayir’de soykırım yaşanırken Fransa NATO’nun silahlarını kullandı. Türkiye de NATO üyesi olduğuna göre, Cezayir halkına atılan kurşunların Türkiye’den gelmiş olma ihtimali de var” tepkisini gösterdi.

1.5 MİLYON CEZAYİRLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Cezayir’in bağımsızlık için mücadele ettiği 1954’le 1961 arasındaki süreci hazırlayan olaylar Setif’te patlak vermişti. 8 Mayıs 1945’te, Fransızların kontrolündeki Setif’te, Fransız polisi sivil halka ateş açtı. Bu olayın ardından bin ile 6 bin arasında Cezayirli öldürüldü. Cezayir’in lideri Abdülaziz Bouteflika, yaptığı “Setif’te, savaş yıllarında yaşanacak soykırımın temelleri atıldı. Setif, Cezayir’in Oradur’udur” açıklaması Fransa ile diplomatik krize sebep olmuştu. Oradur, Nazilerin kamplar kurup 600 insanı öldürdüğü Fransız kasabası olarak tarihe geçer. Belgelere göre 54 ile 61 arasında 350 bin ile 1.5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti. Fransızlara göre öldürülen Cezayirli sivillerin sayısı 350 bindi. Bouteflika’nın açıklamasına dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac “Tarihi siyasetçilere değil, tarihçilere bırakmak daha doğru” demişti.

314 YIL OSMANLI’DA KALDI: FRANSA EMPERYALİST, OSMANLI BULUNMAZ HİNT KUMAŞI

Osmanlı Devleti’nin yönetimi altına 1516’da giren bölge, 1830’da Fransa saldırısına uğradı. Uzun ve kanlı geçen çatışmalarda büyük zaiyat verildi. Cezayir halkının üçte biri 1830 ile 1872 yılları arasında hayatını kaybetti. Bu dönemde yaklaşık 50 bin Fransız Cezayir’e yerleşti. 1961 yılında yapılan referandumla özerkliğini ilan eden Cezayir, 1962’de Fransa’dan bağımsızlığını elde etti. (gazetevatan)