ABD genelinde 150 şehirde binlerce fast-food işçisi sağlıksız çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı iş bıraktı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 4 Eylül Perşembe günü tarihinin en büyük fast-food grevi gerçekleştirildi.

Eylemciler, bazıları geçici olarak kapanan McDonald’s restaurantları önünde müzikli gösteriler düzenledi. Ülke genelinde binlerce işçinin katıldığı sivil itaatsizlik eylemlerinde yüzlerce kişi ise gözaltına alındı.

Eylemler, McDonalds, Burger King, Pizza Hut ve diğer büyük şirketlerin zincirlerinde çalışan işçiler tarafından Kaliforniya, Missouri, Wisconsin, New York’un da aralarında bulunduğu 100′den fazla şehirde düzenlendi. İş yerlerinin önünde oturma eylemleri ve yürüyüşler yapan, asgari ücretle çalışan fast-food işçileri ücretlerin arttırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep etti.

The Guardian’ın haberine göre, oturma eylemleri ve diğer sivil itaatsizlik eylemleri düzenleyen işçilerden 436’sı gözaltına alındı.

2 milyon üyesiyle ABD’nin en büyük sendikalarından biri olan Uluslararası Hizmet Çalışanları Sendikası 4 Eylül'de yapılan grevi destekledi ve evde sağlık hizmeti çalışanları, temizlik çalışanları ve diğer hizmet sektörü çalışanlarına da greve katılma çağrısında bulundu.

Saatlik ücretleri 7,40 dolar olan ve çoğu geçinmek için ikinci bir işte çalışmak zorunda kalan binlerce fast-food işçisi, ücretlerin saatlik 15 dolara çıkarılması, sendika hakkının sağlanması, sağlıksız çalışma şartlarının iyileştirilmesi talep ediyor.