Suudi Arabistan’ın en üst düzey İslami otoritesi sayılan Bin Abdullah, Kuveytli bir milletvekilinin ülkedeki kiliselerin ortadan kaldırılması yönündeki çağrısı üzerine gelen bir soruya cevaben, “Bölgedeki tüm kiliseler yıkılmalı. Arap Yarımadası’nda iki din olmamalı” dedi.

 

Duke Üniversitesi’nin Türkiyeli imamı Abdullah T. Antepli ise Suudi liderin bu açıklaması üzerine, Huffington Post’a bu sözleri eleştiren bir kınama e-postası yolladı.

 

Antepli, “Suudi Arabistan Başmüftüsü Şeyh Abdül Aziz bin Abdullah, Arap Yarımadası’ndaki Hıristiyan topluluklar hakkında yaptığı bu talihsiz ve İslam’a yakışmayan açıklamaları yüzünden kınanmalı ve protesto edilmelidir. Bu İslam hukukunun, İslam ahlakının ve etiğin açıkça ihlal edilmesidir” yazdı.

 

DAVA AÇILSIN

Antepli ayrıca, bölgedeki Hıristiyanların Şeyh’e karşı yasal eyleme geçmeleri gerektiğini söyledi.

 

“Bölgedeki Hıristiyan topluluklara Şeyh hakkında hem Şeriat mahkemelerinde hem de sivil mahkemelerde azınlıkların haklarını ihlal gerekçesiyle dava açmalarını tavsiye ederim. Suudi toplumu daha iyi bir başmüftüyü hak ediyor” diyen Antepli, bu açıklamanın İslam dünyasındaki dini yetkililerin iktidardaki tiranların kuklası olduğunun bir işareti olduğunu belirtti. (hürriyet)