ABD'nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden, kabinesinin ilk üyelerini Salı günü açıklamaya hazırlanıyor.

Bloomberg ve New York Times'ın haberine göre Biden, uzun süredir dış politika danışmanı olan Antony Blinken'ı dışişleri bakanlığı görevine aday gösterecek.

Blinken'ın bu durumda göreve başlayabilmesi için Senato'nun onayı gerekiyor.

Bloomberg'in üç kişiye dayandırdığı haberini gibi ABC gibi haber kurumları da doğruladıklarını açıkladı.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yardımcılarından Jake Sullivan'ın ise Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak açıklanması bekleniyor.

KABİNENİN İLK ÜYELERİ SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

Biden'ın Beyaz Saray Genel Sekreterliğine atadığı Ron Klain, Pazar günü yaptığı açıklamada Biden'ın kabinesinin ilk üyelerini Salı günü duyuracağını söyledi ancak ilk başta hangi pozisyonların açıklanacağı bilinmiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı kabinenin en prestijli görevlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ulusal Güvenlik Danışmanlığı da Beyaz Saray'ın en önemli ve güçlü pozisyonlarından biri.

Blinken, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde dışişleri bakan yardımcılığı yapmıştı.

New York Times gazetesinin haberine göre yaklaşık 20 yıl boyunca Biden ile beraber çalışan Blinken'ın önceliği ABD'nin güvenilir bir müttefik olarak uluslararası anlaşmalar ve kurumlar içindeki yerini sağlamlaştırmak olacak. Bunların başında da Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşma geliyor.

Blinken, bu yaz yaptığı açıklamada ABD'nin iklim ya da koronavirüs gibi sorunlarla ne kadar güçlü olursa olsun tek başına mücadele edemeyeceğini söylemişti.

Obama döneminde Orta Doğu politikasıyla ilgili yakın çalışmalar gerçekleştiren Blinken, diğer ülkelerle birlikte çalışarak Çin ile rekabet etmekten yana.

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump ise halen yenilgiyi kabul etmiş değil.

Trump'ın destekçilerinden olan eski New Jersey valisi Chris Christie, Trump'ın yenilgiyi kabul etmesi gerektiği yönünde tavır aldı, Trump'ın hukuk ekibini ise "ulusal bir utanç kaynağı" olarak nitelendirdi.