ABD Başkanı Joe Biden, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan'dan tahliyelerle ilgili açıklama yaptı.

Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Joe Biden, tahliyelerde dikkatli olmaya çalıştıklarını söyledi.

Biden, "Bu en zorlu hava operasyonlarından biri ve çok fazla güç gerektiriyor. Dolayısıyla çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. ABD hükümeti olarak özel uçuşlarla binlerce kişiyi tahliye etmeyi planlıyoruz. Bu ABD vatandaşları ve aileleri ile özel mülteci vizesi sahipleri ve ailelerini içermekte, bizim için çalışan Afganları içermekte. Diğer Afganlara ve kadın liderlere, gazetecilere yardımcı olacağız" diye konuştu.

240 gazeteciyi tahliye ettiklerini aktaran Biden, "New York Times, Washington Post ve diğer gazetelerin yöneticileriyle yakından çalışıyoruz. Bu gazetelerin 240 çalışanını bu hafta başında tahliye ettik. Aynı zamanda ülkeden çıkanların sayısının artırmaya çalışıyoruz. Dün 5 bin kadar kişiyi tahliye ettik" dedi.

Afganistan'da kaç ABD vatandaşının kaldığını net olarak bilmediklerini dile getiren Biden, "Şimdi kaç ABD'linin orada olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Çünkü elimizde net sayılar yok, orada kaç ABD'li kaldı henüz net bir bilgimiz yok. Bu tahliye işleminde NATO'yla birlikte çalışmalarımızı yakın eşgüdümle sürdürüyoruz. Çekilmeyi tamamlayana kadar bu operasyonlar devam edecek" ifadelerini kullandı. 

"Evine dönmek isteyen her ABD'liyi buraya taşıyacağız" diyen Biden şöyle devam etti:

"Zorlu koşullarda çalışıyoruz. Nihai sonucun ne olacağını söyleyemem, kayıp olmayacak diyemem. Ancak şu sözü verebilirim: Her kaynağı kullanacağım. Güvenli geçişi sağlamak için Taliban'la kontak halindeyiz. Amacımız, Afganistan'dan çıkmak isteyen her ABD'linin havalimanına ulaşması. Taliban'a şunu söyledik: Güçlerimize yönelik her saldırı ya da operasyonların engellenmesi güçlü bir tepkiye neden olacaktır. Herhangi bir şekilde durulduğumuzda buna yanıt vereceğimizi söyledik."