ABD Başkanı Joe Biden, güvenlik toplantısı sonrası Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Afganistan'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Afganistan'dan devam eden tahliyeler nedeniyle Amerikan askerlerinin çekilme sürecinin uzatılma ihtimalini askeri yetkililerle görüştüklerini söyleyen Biden, ABD askerlerinin görev süresini uzatmak zorunda kalmamayı umduğunu dile getirdi.

ABD Başkanı, G7 ülkelerinden de Amerikan birliklerinin Kabil havalimanındaki görev süresinin uzatılması talebi gelirse "Ne yapabileceğimize bakacağız" yanıtını vereceğini söyledi.

G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, Salı günü Afganistan gündemiyle video-konferans yoluyla bir zirve buluşması gerçekleştirecek.

Amerikan birliklerinin koalisyondaki ortaklarıyla birlikte 14 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 28 bin kişiyi tahliye ettiğini ifade eden Biden, "Önümüzde daha uzun bir yol var. İşler ters gidebilir" uyarısında bulundu. IŞİD'i işaret eden Biden, "Teröristlerin bu durumdan faydalanmaya, masum Afganlara ve ABD birliklerine saldırmaya çalışacaklarını biliyoruz" dedi.

Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'ndan yansıyan görüntüleri "yürek parçalayıcı" olarak nitelendiren Biden, ancak aynı ayda binlerce kişinin tahliyesi söz konusu olduğundan, bunun başladığı zamandan bağımsız olarak her zaman "zor ve acılı" olacağını söyledi.

Biden Kabil’den 14 Ağutos’tan bu yana 28 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti. Amerikan Başkanı 31 Ağustos’tan sonra da tahliyelerin devam edip etmeyeceğini değerlendirdiklerini kaydetti.