ABD Başkanı Joe Biden, 2024 başkanlık seçimleri için yeniden yarışa girmeyi planladığını açıkladı.

Biden, göreve geldikten sonra Beyaz Saray'da ilk basın toplantısını düzenledi.

ABD Başkanı, 1 Mayıs’a kadar Afganistan’dan çekilmelerinin çok zor olduğunu ancak ülkede uzun süre kalma niyetlerinin olmadığını açıkladı.

Biden, "Orada uzun süre kalmak benim niyetim değil. Ancak stratejik nedenlerden dolayı 1 Mayıs’a kadar çekilmeyi tamamlamak zor. Ayrılırsak, bunu güvenli ve düzenli bir şekilde yapacağız. Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla nasıl ilerleyeceğimiz konusunda görüşmeler yapıyoruz” dedi.

Biden, ABD ordusunun 2022'de hâlâ Afganistan'da olmasını beklemediğini söyledi. ABD'nin Afganistan'da 2 bin 500'ün üzerinde askeri bulunuyor.

Çin ile karşılaşma değil "sıkı rekabet" içinde olmak istediklerini ve başkanlığı döneminde Çin’in küresel hakimiyet kuramayacağını belirten Biden, "Çin dünyada hakimiyet kurma, dünyanın en zengin ve güçlü ülkesi olma hedefinde ama benim başkanlığım döneminde bu olmayacak" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, nükleer silahlarla donatılmış Kuzey Kore ile ilişkilerin dış politikada ülkesinin en önemli konularından birisi olduğunu da kaydetti.