Irak ordusu, yaklaşık bir ay önce başlattığı büyük askeri operasyonla işgal edilerek el konulan  Beyci'yi IŞİD'den geri almıştı.  Kentin, çatışmalardan sonra bir kez daha IŞİD'in eline geçtiği bildirildi. Kente yakın stratejik petrol rafinerisi ise hâlâ ordunun elinde.

Irak güvenlik kaynakları, IŞİD’in Tikrit kentinin kuzeyinde yer alan Beyci kentini geri aldığını söyledi.

Bağdat’ın kuzeyinde yer alan Selahaddin eyaletinden güvenlik kaynakları, Şii milislerin desteklediği Irak ordusuyla gece boyunca süren şiddetli çatışmalardan sonra IŞİD’in Beyci kentinin tamamında kontrolü yeniden sağladığını ifade etti.

IŞİD’in iki farklı eksenden saldırmaya başladığı Beyci’den çekilen Irak ordu birliklerinin büyük kısmı kent kırsalında bulunan petrol rafinerisine çekilirken bir kısmı da 2 kilometre güneyde bulunan Mezrâ bölgesine çekildi.

Hâlâ ordunun kontrolünde olan Irak’ın en büyük rafinerisi olan Beyci Rafinerisi'nin günlük üretim kapasitesi 175 bin varil petrol.

Güvenlik kaynakları, IŞİD’in Beyci rafinerisine 3 kilometre uzaklıktaki Fetha bölgesini de ele geçirdiğini belirtti.

IŞİD ilk  olarak Haziran ayında Beyci kentini ele geçirmişti.

Irak ordusu kente başlattığı kapsamlı saldırı ardından 18 Kasım’da kenti geri almayı başarmıştı.

Uzun süre boyunca Beyci rafinerisinin kimin elinde olduğuna dair çelişkili iddiaların gelmesi ardından Irak ordusu Kasım ayında bölgeyi medyaya açarak burada kontrolü sağladığını ilan etmişti.

Kaynak: Al Jazeera