Suriye yönetiminde kimlerin olacağı konusundaki söz hakkının yabancı devletlere ya da yetkililere değil Suriye halkına ait olduğunun bir kez daha altını çizen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, istenmemesi durumunda bir gün bile görevde kalmayacağını belirtti.

Sputnik’in ARD TV kanalına dayandırdığı habere göre Esad, ateşkesin hayata geçtiği günün (27 Şubat), Suriye için tarihi bir gün sayılıp sayılmayacağına ilişkin soruya ‘öyle olmasını umut ettiği’ cevabını verdi.

Suriye ordusunun karşısında 100’ü aşkın silahlı grup olduğunu vurgulayan Esad, bu grupları destekleyen birçok devletin de bulunduğunun altını çizdi.

'MİSİLLEMEDEN KAÇINACAĞIZ'

“Biz, ateşkesin işe yaraması için üzerimize düşen her şeyi yapacağız” diyen Esad, “Barışa bir şans vermek için misilleme hareketlerinden kaçınacağız. Bunu yapacağız ancak en sonunda her şeyin bir limiti var. Bu, karşı tarafa bağlı” diye devam etti.

'MUHALEFETİN TEK YAPMASI GEREKEN SİLAH BIRAKMAK'

“Yapmanız gereken tek şey, siyasi gündemde yer alma isteğinizden bağımsız olarak silahları bırakmanız. Ne olduğu fark etmiyor. En önemli  ve Suriye halkının yararına ve yasalara uygun olan şey, sizin bir vatandaş olarak elinize silah alıp dolaşamayacağınız ve bunu başkalarına doğrultamayacağınız. Onlardan istediğimiz tek şey bu. Başka bir şey istemiyoruz. Dediğim gibi, silahları bıraktıklarında onlara kapsamlı bir af çıkaracağız.”

GEÇİŞ SÜRECİ NASIL OLACAK?

Suriye’deki ‘geçiş süreci’nin katılan herkesi kapsayacak bir ulusal hükümet teşkil edileceğini ve ardından yeni bir anayasa hazırlanacağını ifade eden Esad, “Seçimler bir hobi, Cumhurbaşkanının vizyonu ya da hükümetin keyfi muamelesi değildir. Seçimler hükümetin değil, vatandaşın hakkıdır” dedi.
Suriye savaşının sona ermesinin ‘kendisinin gitmesine’ bağlı olduğu yönündeki iddialarla ilgili de konuşan Esad, şunları söyledi:

“Görevde kalıp kalmayacağım, bunu söyleyen devletler ya da yetkilileri ilgilendirmez, bundan dolayı da hiçbir zaman açıklamalara kulak vermeyeceği. Görevde kalıp kalmayacağım ya da kimin göreve geleceği konusundaki karar, mutlak şekilde Suriye halkının kararı. Görevde kalmamı istedikleri sürece kalacağım, gitmemi istediklerinde ise bir gün bile kalmayacağım.”

Esad, Suriye halkının kendisinden görevden çekilmesini istemesi halinde bunu tereddütsüz yapacağını, çünkü hiçbir sorumlunun halkın desteğini almadan başarılı olmasının mümkün olmadığını ifade etti.