İtalyan siyasetinin son 20 yılına damgasını vuran Başbakan Silvio Berlusconi, istifasını cumhurbaşkanına sundu. İstifayı coşkulu bir şekilde kutlayan binlerce İtalyan, “hırsız” ve “soytarı” şeklinde sloganlar attı.

 

Cumhuriyet Senatosu tarafından dün onaylanan bugün de Temsilciler Meclisi'nden geçen finansal istikrar yasasının ardından istifa edeceğini daha önce açıklayan Başbakan Silvio Berlusconi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'de kendisinin ve hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Napolitano'ya sundu.

 

Oldukça üzgün olduğu gözlenen Silvio Berlusconi, Saray'ın arka kapısından çıkmayı tercih etti.

 

Temsilciler Meclisi'ndeki oylamanın ardından merkez sağ koalisyonun küçük ortağı Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) lideri Umberto Bossi ile biraraya gelen Berlusconi, mini zirvenin ardından son kez olmak kaydıyla Bakanlar Kurulu'nu başbakanlıkta topladı.

 

Berlusco'nin, son bakanlar kurulu toplantısında bakanlara ve Başbakan Yardımcısı Gianni Letta'ya teşekkür ederek, ''Şimdi cumhurbaşkanlığına istifamı sunmaya gidiyorum'' dediği öğrenildi.

 

YENİ GÖREV MONTI'YE

 

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun da istifaları kabul edeceği ve erken seçimlere kadar olan sürede ülkeyi yönetmesi için Senatör Mario Monti'yi görevlendireceği ifade ediliyor.

 

Napolitano, 1994-2004 yılları arasında Avrupa Komisyonu İç piyasalar, Gümrük ve Vergilendirme Komiserliği yapan Mario Monti'yi üç gün önce hayat boyu senatör olarak atamıştı.

 

Başbakan Berlusconi, geçen salı günü mecliste yapılan 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun oylamasını, iktidar milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçirmesine karşın, oylamada meclisteki çoğunluğunu, partisinden ayrılan milletvekilleri nedeniyle kaybetmişti.

 

75 yaşındaki Berlusconi, AB'nin istediği ekonomik reformların, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasını takip eden süreçte, istifa edeceğini açıklamıştı. Berlusconi'nin başbakanlık görevini yaptığı son iktidar, 8 Mayıs 2008 tarihinde göreve gelmişti.

 

SOKAKLARDA KUTLAMA

 

Bu arada, Temsilciler Meclisi önünde toplanan protestocuların, ''Bye bye Silvio'',  "Hapishaneye git", ''12 Kasım 2011 Özgürlük Bayramı'' sloganları attıkları görüldü.

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde de Berlusconi'ye tepkisini dile getiren 2 bin kadar kişi toplanırken, göstericiler ''Soytarı'', "Hırsız" ve ''Mafyasın sen'' diye slogan attı.

 

Bazı göstericilerin de Berlusconi'ye bozuk para fırlattığı görüldü.

 

Öte yandan, Berlusconi'nin konutunun önünde toplanan bir grup da eski Başbakan'a destek verdi.