Avrupa Birliği (AB)'ye ev sahipliği yapan Belçika'da en büyük parti konumunda olan milliyetçi Yeni Flaman İttifakı'nın iki üyesi, KCK tutuklularının serbest bırakılmasını isteyen bir önerge sundu.

 

Senato'nun Dışişleri Komisyonu'nda bugün görüşülmesi beklenen önergede, Abdullah Öcalan'ın da Kürtlerin 'meşru temsilcisi' olarak muhatap alınması ve "ezilen Kürtlerin azınlık statüsüne sahip olması" talep ediliyor.

 

Zaman’daki habere göre, 14 milyon Kürt vatandaşın "Müslüman olmalarından dolayı" azınlık haklarından mahrum edildiğinin dile getirildiği metinde, PKK'den siyasi bir parti olarak söz ediliyor. Benzer bir önergenin Hollanda meclisine de verildiği, bugün aynı konunun orada da tartışılacağı öğrenildi.

 

Karl Vanlouwe ve Patrick De Groote adlı vekillerce 14 Ekim 2011 tarihinde Belçika Senatosu'na sunulan önergede, başta 16 belediye başkanı olmak üzere KCK operasyonları kapsamında tutuklanan BDP'lilerin salıverilmesi talep ediliyor. Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan'ın da rol alacağı bir ''Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu" kurulması teklif ediliyor. Belçikalı vekiller, Avrupa Komisyonu'nu da Abdullah Öcalan'ın Kürt halkının 'meşru temsilcisi' olarak tanımaya ve Kürt sorununun çözümünü, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde ön şart olarak kabul etmeye çağırıyor. Önerge Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilirse, Senato Genel Kurulu'nun gündemine gelecek.