Belçika’nın Anvers kentinde eşcinseller sokaklara döküldü. 

Rusya Konsolosluğu önünde toplanan yüzlerce gösterici eşcinsellik propagandasını yasaklayan Moskova yönetimini protesto etti.

Belçikalı eşcinseller söz konusu yasaya sert tepki gösterdi: “Yani bu yasanın insanların eşcinsel ya da lezbiyen olduğunu gösteren her ifadesini suç olarak nitelendirecek şekilde belli belirsiz hazırlandığını düşünüyorum. Bence bu şekilde eşcinsellik akıllardan silinir. Bu şekilde eşcinselliği görünmez hale getiriyorlar.”

Haziran ayında yürürlüğe giren tartışmalı yasa reşit olmayan kişilerin önünde eşcinsellik propagandası yapmayı yasaklıyor ve 15 güne kadar hapis cezası öngörüyor.

Yasayla ilgili tartışmalar, başkent Moskova’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası ve 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’na da yansıdı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Rusya’dan yasayla ilgili sorulara açıklık getirilmesini istedi: “Olimpiyat Sözleşmesi gayet açık. Sporun bir hak olduğunu ve ırk, cinsiyet ya da cinsel tercih ayrımı yapılmaksızın herkesin faydalanabilmesi gerektiğini öngörüyor. Olimpiyat Oyunları ayrımcılık yapılmaksızın herkese açık olmalı. Bu yüzden de bu konudaki duruşumuz gayet net.”

Rus milletvekilleri ise halkı ikiye bölen tartışmalı yasa tasarısını savunuyor: “Rusya’da hiç kimse cinsel tercihi nedeniyle tutuklanmadı. Avrupa’da başlayan bu sapıklığa yenik düşmeyin. En çok kazanan sanatçılarımızın geleneksel olmayan tercihleri var ve hiçbiri ayrımcılığa maruz kalmıyor.”

Homofobinin yaygın olduğu öne sürülen Rusya’da yasalara göre, eşcinsellik 1993 yılına kadar suç, 1999’a kadar da psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul ediliyordu. (euronews)