Suriye'deki BBC muhabirinin, "ülkede geçen ay kimyasal saldırıda bulunulduğunu doğruladığı belirtilen delillere ulaştığı" öne sürüldü.

Görgü tanıklarının, Kuzeydeki Sarakip kentini ziyaret eden BBC muhabirine, hükümet güçlerinin helikopterlerinden en az iki kez zehirli gaz içeren cihazlar atıldığını gördüklerini aktardığı iddia edildi.

Suriye hükümeti, kimyasal saldırıda bulunduğu iddialarını reddediyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanılmasının, olası bir askeri müdahale için bir "kırmızı çizgi" olacağını söylemişti.

Bugün ABD'de Obama ile görüşecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Amerikan başkanına kimyasal silah kullanıldığına dair ellerindeki delilleri ileteceklerini ifade etmişti.

Obama, mevcut istihbarat raporlarının, kimyasal silah kullanıldığına dair yeterince güçlü bir kanıt sunmadığını belirtiyor.

Halep'in güney batısındaki Sarakip kenti, Nisan ayında hükümet güçlerinin bulunduğu bölgelerden gelen top atışları altında kalmıştı.

Yerel bir hastanedeki doktorlar, BBC muhabirine, tedavi ettikleri hastalardan sekizinin nefes alma sorunları çektiklerini, ve bazılarının kustuğunu söyledi.

Bir doktor, tedavisi başarılı olmayarak ölen bir kadının, organofosfat zehirlenmesine benzer semptomlar gösterdiğini ve örneklerin tahlile gönderildiğini söyledi.

Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de İngiltere, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığına dair delillerin giderek artmakta olduğunu ifade etmişlerdi.

Birleşmiş Milletler, iki yıllık çatışmada şimdiye kadar en az 80 bin kişinin öldüğünü duyuruyor.