Batılı ülkelerin desteklediği Suriye Ulusal Koalisyon adlı muhalif örgüte Suriye Cumhurbaşkanı  Beşar Esad’ın görevinde kalmaya devam edeceği mesajını ilettiği bildirildi.

YDH’nin haberine göre Suriye muhalefetindeki kaynaklar, Batılı ülkelerin Suriye muhalefetine, bir ay sonra İsviçre’de düzenlenmesi beklenen uluslar arası konferansta, Cumhurbaşkanı  Beşar Esad’ın görevini terk etmesi kararının çıkmayacağını, Suriye’de azınlık olan Alevilerin, geçiş hükümetinde yine temel taraf olarak kalmaya devam edeceği mesajını ilettiğini bildirdi.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Batılı ülkelerin bu mesajı,  geçen hafta Londra’da düzenlenen Suriye Dostları Grubu toplantısına katılan Ulusal Koalisyon’daki iki lider aracılığıyla Suriye muhalefetine iletildi.

Habere göre bu mesajın sebebi, el-Kaide ve aşırılık yanlısı örgütlerin Suriye’de artan etkisi ve Özgür Suriye Ordusu’na ait Türkiye sınırı yakınındaki silah depolarının İslami Cephe’nin eline geçmesiydi.

Suudi Arabistan’a yakınlığıyla bilinen bir Koalisyon üyesi “Londra’daki Batılı dostlarımız, Esad’ı şu an uzaklaştırmanın mümkün olmadığını, bunun kaos ve aşırılık yanlısı İslamcıların ülkede kontrolü ele geçirmesine yol açacağını söylediler” dedi.

Reuters’e açıklamada bulunan Koalisyon üyesi, “Batılı ülkelerin özellikle de Amerika ve İngiltere’nin önceliği, ‘Esad’ı uzaklaştırmaktan’ ‘aşırılık yanlısı İslamcılara karşı savaş’a dönüştürmesi, Suriye intifadasını destekleyen uluslar arası güçler arasında bölünmeye yol açıyor” diye konuştu.

Reuters’in bildirdiğine göre Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye konusundaki önceliği, Amerika ve İngiltere’den farklı. Amerika’nın İran ve Cumhurbaşkanı  Beşar Esad’ı hoşnut etmek için Suriye’de aşırılık yanlılarıyla mücadeleyi öncelediğini savunan Suudi Arabistan, Londra’daki Suriye Dostları Grubu toplantısına diplomat düzeyinde katıldı.

Haberde Türkiye’yle Amerika arasındaki görüş ayrılığının sonucu olarak ise Türkiye’nin İslami Cephe’ye Türkiye üzerinden silah geçişine müsaade ettiği belirtildi.