Batılı ülkeler büyükelçiliklerini boşaltmaya ve vatandaşlarını tahliye etmeye başladı.

Ancak bazı büyükelçiliklerin Afgan çalışanlarına haber dahi vermeden kaçtıkları, telefonlarına bile çıkmadıkları ileri sürüldü.

İsveç’te yayımlanan Expressen gazetesinin Afganistan Muhabiri Magda Gad, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Afganistan’daki İsveç Büyükelçiliğinin Afgan personelini terk edildiğini belirtti.

Çalışanların, “Nasıl oldu bilmiyoruz bizi çalışır halde ofiste bıraktılar. İletişim kurmaya çalıştık fakat telefonlarımıza yanıt vermediler ve mail adreslerimizi bloke ettiler” dediklerini aktardı.

de Kabil’deki İsveç Büyükelçiliğinde görev yapan 19 İsveç vatandaşının Afganistan’dan tahliye edildiği belirtildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’in pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “Tahliye helikopter ve uçakla Katar, Doha'daki bir ABD askeri üssüne yapıldı” sözleri aktarıldı.

Haberde, İsveçlilerle yan yana çalışan Afgan tercümanlar ve diğer Afgan personelin ise İsveç hükümeti tarafından geride bırakıldığı kaydedildi.

İsveç’e çalışan Afgan personelin, Expressen’e hayatlarının kurtarılması gerektiğine dair bir e-posta gönderildiği belirtilen haberde, Afganların “Lütfen hakkımızda yazın, hayatlarımız tehlikede ve İsveç hayatlarımıza öncelik vermeli” dedikleri ve Taliban’ın Afganistan'da yabancı misyonlar için çalışan Afganları tutuklamaya başladığını söyledikleri aktarıldı.

Habere göre, Dışişleri Bakanı Ann Linde Afgan personelin durumuyla ilgili sorularına net bir yanıt vermeyerek “Mevcut tahliye planlarını takip etmeliyiz. Şu anda Kabil'de veya Afganistan'da bulunan tüm insanların büyük bir endişe duyduğunu düşünüyorum ve bu doğal olarak yerel olarak istihdam edilen personel için de geçerli” ifadelerini kullandı.

HOLLANDA VİZE TALEBİNİ ERTELEDİ, BIRAKIP GİTTİ

Aynı şekilde Hollanda Büyükelçiliğinin de Afgan çalışanları geride bırakarak elçiliği terk ettiği ileri sürüldü.

Hollanda’da yayımlanan NRC gazetesi Kabil'deki Hollanda Büyükelçiliğinin Afgan personelinin pazar sabahı ofise geldiğinde şaşkınlık içinde ofisin tamamen terk edildiğini gördüklerini aktardı.

Habere göre, Hollandalı diplomatlar güvenli bir yere taşınırken, 37 Afgan çalışan ve yakınları - yaklaşık iki yüz kişi- evlerinde büyük bir korku ve belirsizlik içinde bırakıldı.

İsimlerini vermek istemeyen iki Afgan büyükelçilik çalışanı NRC’ye yaptıkları açıklamada, Afganistan’daki durumun kötüye gittiğini görerek kendileri ve aileleri için aylar önce talep ettikleri vizelerin her seferinde ertelendiğini söyledi.

Çalışanların, “Hayatlarımızla oynuyorlar” dediği belirtildi.

Haberde Hollanda hükümetinin pazartesi yaptığı açıklamada Afgan büyükelçiliği personelini ve tercümanları çıkarmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söylediği kaydedildi.

Habere göre, Dışişleri Bakanlığı güvenlik nedeniyle Afgan büyükelçiliği personelini tahliye operasyonunun nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgi vermedi.

Hollandalı Gazeteci Lammert de Bruin, Twitter hesabından Hollanda Büyükelçiliğini “Kendi paçasını kurtarmak için gece bir hırsız gibi” Afgan çalışanları terk etmekle suçladı.

AVUSTRALYA: HERKESE YARDIM EDEMEYİZ

Avustralya da kendileriyle çalışan tüm Afganlara yardım edemeyecekleri yönünde açıklama yaptı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, başkent Canberra’da düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'daki durumu "yürek burkucu" olarak nitelendirdi. Morrison, hükümetin, Avustralya Savunma Birliklerine (ADF) hizmet ve yardım edenlere yardımcı olmaya kararlı olduğunu ancak bu yardımların söz konusu kişilerin hepsine ulaşmayacağını söyledi:

“Bugüne kadar olduğu gibi, yanımızda olanlar için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğimizi bilmenizi isterim. Ancak tüm çabalarımıza rağmen desteğin olması gereken herkese ulaşmayacağını biliyorum. Sahadaki olaylar birçok çabayı geride bıraktı. Keşke farklı olsaydı.”

Avustralya, Afganistan’daki Birlemiş Milletler'in yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında görev yapan, aileleriyle birlikte yaklaşık 200 vatandaşını ve askeri birliklerine yardımcı olan 400 civarındaki Afgan'ı tahliye etmek için 2 askeri uçak ve 250 asker gönderecek.

PERSONELDEN ÖNCE BİRA KUTULARINI ÇIKARAN ALMANYA'YA ELEŞTİRİ

Almanya'nın haziran ayından Alman ordusuna ait bira ve şarapları Afganistan’dan çıkardığı, ancak hükümetin Afgan yerel personelini ülkeden tahliye edememesi eleştirildi.

Bild gazetesinin haberinde, "Bira ve şarap çıkarıldı- yerel personel kalıyor" başlığıyla verdiği haberde, "Alkol için taşıma kapasitesi vardı ancak Afganistan'daki yerel personel için yok" denildi

Haberde, Almanya'nın Afganistan'dan çıkmaya hazırlandığı haziran başında Alman ordusuna ait 65 bin bira kutusunu ve 340 şarap şişesini ülkeden çıkardığı anımsatıldı.

Alman hükümetinin, Afganistan'da yıllarca Almanya için çalışan ve hayatlarını riske atan insanlara verdiği önceliği gösterdiği aktarılan haberde, "Alman hükümeti için onlar bira kutularından daha az değerliler" ifadesi kullanıldı.

Almanya'nın, Afganistan'ın başkenti Kabil'e gönderdiği A400 tipi askeri kargo uçağına sadece 7 kişiyi almasına sosyal medyada büyük tepki gösterilmişti.