Federal Kürdistan yönetimi lideri Barzani, Maliki'yi, "Irak'ın geleceğini tehdit edenler, Iraklıları yeni bir diktatörlük rejimine mahkum etmeye çalışanlardır" sözleriyle eleştirdi.

Barzani Irak halkına hitaben yazdığı bir mektupta, Başbakan Nuri Maliki'nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

"IRAK'I PARÇALAMAYA GÖTÜRMEZ Mİ?"

Barzani mektubunda, "Ülkenin ağır koşullar ve tehlikeli dönemlerden geçtiği bugünlerde Maliki'nin üçüncü kez başbakanlıkta ısrar etmesi, Irak'ı daha fazla anarşiye, karışıklığa ve parçalanmaya götürmez mi? Ülke bu şekilde ucu belli olmayan bir çöküşün içine girmez mi?" ifadelerini kullandı.

MALİKİ ANAYASAYI HİÇE SAYDI

Maliki'nin, 'anayasayı hiçe sayan uygulamaları' nedeniyle Irak'ta kriz çıktığını savunan Barzani, "Irak Araplarını, Sünni ve Şii olarak ayıran güç ile ülkeyi fiilen bölen güç aynı değil midir?" dedi.

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Referandumla Irak'taki geleceklerine karar vereceklerini ifade eden Barzani, "Kendi kaderimizi tayin noktasında taviz vermeyeceğiz ve geri adım atmayacağız. Halkımız bu hakkını, yasalara göre ve ulusal-vatan ilkelerine dayanarak kullanacaktır. Özgür bir şekilde tercihini yapacaktır. Gerekli her türlü hazırlık yapılacak ve süreci yürütecek mekanizma kurulacaktır. Bunu yaparken de Irak halkının desteğini isteyecek ve temsilcileriyle istişare edeceğiz" görüşünü bildirdi.

Irak'ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD'in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.IŞİD güçleri, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kontrolü altına almayı başarmıştı.

KERKÜK KÜRTLERİN KONTROLÜNDE

Peşmerge güçleri ise, Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük'te kontrolü sağlamıştı.

Barzani, Irak ordusunun çekilmesi üzerine peşmergenin Kerkük'e girip kontrolü sağlamasının bir gereklilik olduğunu söylemiş ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" demişti.

"Irak'ta peşmergenin eline geçen bölgelerle ilgili hiçbir şekilde müzakereye açık olmadığınızı mı kastediyorsunuz?" sorusuna cevap veren Barzani, "Irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. Bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" diye konuşmuştu. (sondakika.com)