Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefette bulunan Değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan İslami Topluluk (Komel), “Kürdistan Bölgesi'ndeki referandum ya ertelensin veya seçimlerle beraber yapılsın” çağrısında bulundu.
 
Süleymaniye’de bağımsızlık referandumunu görüşmek üzere toplanan Goran ve Komel, 6 maddelik bir açıklama yaptı.
 
Açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nde genel seçimlerin zamanında yapılması istenerek, “Referandum ya seçimden sonrasına ertelensin ya da seçimle aynı anda yapılsın” denildi.
 
Bağımsızlığın Kürdistan halkının doğal ve meşru bir hakkı olduğu vurgulanan açıklamada, “Referandum, koparılmış bölgeleri de kapsayan, bağımsız Kürdistan devletinin ilanı için bir adım olmalı. Ancak şimdi yapılan hazırlıklar ve bu hazırlıkları yürüten mekanizmalar hakkında ciddi mülahazalarımız var” ifadeleri kullanıldı.
 
 Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
 
“Kürdistan Bölgesi halkının yaşam şartları iyileştirilmeli ve maaş ödemelerindeki kesintiler tamamen kaldırılmalı.
 
Başta Kürdistan Parlamentosu olmak üzere, Kürdistan Bölgesi'ndeki bütün kamu kurumları şartsız olarak normalleştirilerek, engelsiz bir şekilde faaliyetlerini devam ettirmeli.
 
Kürdistan Bölgesi'ndeki ana siyasi güçler arasında ulusal ve milletin kaderiyle ilgili konularda, diyalog yoluyla iç barış ve ulusal birliktelik sağlanmalı.” (Kaynak: Rudaw)