İki gündür Ankara'da bulunan Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, bugün, Türkiye Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Rudaw'ın haberine göre Barzani temaslarının yapıcı ve olumlu geçtiğini belirterek, sonuçlarının zamanla görülebileceğini ifade etti. Türk yetkililerle IŞİD’le mücadeleyi her yönüyle, ayrıntılı olarak ele aldıklarını anlatan Barzani, “İşbirliği konusunda anlaştık” dedi. 

ÇOK OLUMLU GEÇTİ

Türkiye'deki yetkililer ile yaptığı görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirten Barzani, "Görüşmeler sırasında hemen hemen tüm konuları ele aldık.  Bizlerin (Kürt bölgesi), Türkiye ve uluslararası koalisyon güçlerinin, terör  örgütü DAEŞ'e karşı dayanışma içine girmesi ve ortak hareket etmesi konusu detaylı bir şekilde ele alındı" bilgisini paylaştı. 

 
NÖBET DEĞİŞİM ÇOK ABARTILDI
 
Türk askerinin Musul'daki nöbet değişimi meselesine de değinen  Barzani, bu konu hakkında şunları kaydetti: "Musul'un Başika ilçesine yerleşen Türk askerlerinden dolayı meydana  gelen sorun ve gerginlikler de görüşüldü. Ziyaretim öncesi Irak Başbakanı Haydar  el- İbadi ve Savunma Bakanı Halid el- Ubeydi ile telefon görüşmesi  gerçekleştirdim. Maalesef Türk askerlerinin Musul yakınlarına geçişi yanlış anlaşıldı. Daha önce de belirttiğim gibi bu durum gereğinden fazla abartılıp  büyütüldü. Türk askerleri gönüllü Arap askerlerine askeri eğitim veriyordu. Söz  konusu bölge Musul'dan yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta. Türk askerlerinin geçtiği  kamplar iki bölümden oluşuyor. Türkiye'den yüksek düzeyde bir heyet meseleyi  masaya yatırmak ve çözüme kavuşturmak için Bağdat'tı ziyaret etti veya ziyaret  etmek üzereler. Bizler de hiç bir şekilde ülkenin egemenliğinin ihlal edilmesine  razı olmayız. Ancak terör örgütü DAEŞ ile savaşıyoruz ve dostlarımızın yardımına  ihtiyacımız var. Bu sorun en yakın zamanda çözülecektir. Bu konuda iki husus  karıştırılıyor. Birincisi egemenliğin ihlal edilmesi ki buna biz de karşıyız. İkinci husus ise terörle mücadele bize yapılan yardımlardır. Bu iki husus  birbirine karıştırılmamalıdır." 
 
HER ZAMAN BİRBİRİMİZE İHTİYACIM VAR
 
Türkiye ve Kürt bölgesinin iki komşu ülke olarak her zaman birbirine  ihtiyacının olacağını vurgulayan Barzani, "Her zaman birbirimize ihtiyacımız  vardır. Bazen Kürdistan bölgesinin önüne bazı sorunları çıkabiliyor. Türkiye bu problemlerin çözülmesi için rol oynayabilir. Bazen tam tersi bir durum söz konusu  da olabilir. Her zaman birbirimize ihtiyacımız vardır" görüşünü ileri sürdü. 
 
SİLAH İSTERSEK...
 
Gazetecilerin Türkiye'den silah yardımı talebinde bulunup bulunmadıkları yönündeki soruyu yanıtlayan Barzani, "Türkiye'den silah yardımında bulunmadık ancak böyle bir talep söz konusu olursa Türkiye'nin bu silahları temin edeceğinden şüphem yok" şeklinde konuştu. 
 
ÇÖZÜM SÜRECİ

İki gündür Ankara’da bulunan Başkan Barzani, bugün, Türkiye Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
 
Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre Barzani temaslarının yapıcı ve olumlu geçtiğini belirterek, sonuçlarının zamanla görülebileceğini ifade etti. Türk yetkililerle IŞİD’le mücadeleyi her yönüyle, ayrıntılı olarak ele aldıklarını anlatan Barzani, “İşbirliği konusunda anlaştık” dedi.
 
ÇOK OLUMLU GEÇTİ 

Görüşmelerde “çözüm süreci”nin de gündeme geldiğini belirten Başkan Barzani, “Araya bazı engeller girmişti. Bunların neler olduğunu burada söylemek istemiyorum. Ancak sürecin devam ettirilmesi için ne kadar imkan olduğunu konuştuk” dedi. Kürdistan Bölgesi Başkanı, bugün saat 16.00’da Kürt partilerinin temsilcileriyle biraraya geleceğini hatırlatarak, konunun orada da gündeme geleceğini söyledi. Barzani, “Onlara da ‘barış’ diyeceğiz. Bundan başka bir alternatifi düşünmemeleri gerektiğini ifade edeceğiz” diye konuştu.
 
ÖCALAN SÖYLENTİSİNİ YALANLADI
 
Barzani, “Abdullah Öcalan’la görüştüğünüz yolunda spekülasyonlar var… Bu doğru mu?” sorusuna da, kesin bir dille “hayır!” yanıtını verdi.
 
Barzani'ye görüşmelerde VIP salonu ve Çankaya Köşkü'nde Kürt yönetiminin bayrağının olduğu hatırlatıldı, "Görünce ne hissetiniz" diye soruldu. Barzani, “Esenboğa Havalimanı’ndaki VIP salonunda ve Çankaya Köşkü’nde Kürdistan bayrağını görünce neler hissettiniz?” sorusu üzerine de Barzani, “Her Kürt bireyi neler hissettiyse, ben de onu hissettim” dedi. 
 
TEŞEKKÜR MESAJI YAYIMLADI
 
Irak Bölgesel Kürt yönetimi ise resmi web sayfasından Mesud Barzani'nin Ankara temaslarına dair notlar yayımladı. Açıklamada, Barzani’nin protokolde Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağının da bulundurulması için Başbakan Davutoğlu'na “Bu hasasiyetinizden dolayı teşekkür ederiz” dediği bildirildi.
 
Açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sıcak ve dostane bir karşılama yaptığını kaydedildi. (Cumhuriyet)