Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, “Referandum süreci tamamlandı. Şu anda yeni bir süreçteyiz” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daveti üzerine dün Fransa’ya gitti. Barzani ve beraberindeki heyet bugün Elysee Sarayı’nda Macron tarafından karşılandı.

Görüşmenin ardından Barzani ile Emmenuel Macron ortak basın toplantısı düzenledi.

Barzani, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki sorunların çözümüne yönelik görüşlerini 4 ana maddede özetleyerek Fransa Cumhurbaşkanı'na ilettiklerini söyledi.

Barznai şöyle devam etti:
 
“Birinci: Anayasa ve yasaları saygı duyan birlikte federal bir Irak bağlılığımız. Sınır kapılarında federal hükümetin yetkileri konusunda hiçbir problemimiz yok. Irak Anayasası çerçevesinde istikrarın sağlanması ve bütün sorunların çözülmesi yapıcı bir diyaloğa hazırız”
 
Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi ile ilgili kararlarına değinen Barzani, “Bu konuyla ilgili daha önce de düşüncelerimizi dile getirerek, Federal Mahakme'nin kararlarına saygı duyduğumuzu dile getirmiştik” ifadelerini kullandık.
 
Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüyle ilgili gösterdiği ilgiden dolayı Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a teşekkür ederek, “Bağdat ile ortak bir anlayışa varmamız için Sayın Başkan'ın üstlendiği rol önemlidir” dedi.

Fransa ziyaretinde Başbakan Barzani'ye Yardımcısı Kubad Talabani, Divan Başkanı Fuad Hüseyin, hükümet sözcüsü Sefin Dizayı eşlik etti.

Kaynak: Rudaw