Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başbakanı Mesrur Barzani, IŞİD’in bugün 2013’tekinden daha fazla üyesi olduğunu söyledi. Barzani, “IŞİD’in bugün, Suriye ile Irak’a saldırmaya başlayıp kendi halifeliklerini kurduğu 2013’tekinden daha fazla üyesi var” dedi.

Fransız televizyon kanalı France 24’e konuşan Barzani, örgütün güçlenmesine yol açan temel sebeplerin hâlâ ortadan kaldırılmadığını söyleyerek, “IŞİD’in yeniden canlanması yüksek bir ihtimal” ifadelerini kullandı. Barzani, “Çok kolay bir biçimde yeniden biraraya gelebiliyor ve yeni üye toplayabiliyorlar çünkü IŞİD’in yükselişine ve halkın onlarla işbirliği yapmasına yol açan temel sebepler hâlâ devam ediyor: Siyasi istikrar yok, refah yok ve güçlü bir güvenlik yok” diye konuştu.

BAĞDAT’LA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Söyleşide Erbil ile Bağdat arasında statüsü tartışmalı bölgelerde daha fazla güvenlik işbirliği yapılması çağrısında bulunan Barzani, Kerkük ve Diyala gibi bölgelerdeki güvenlik boşluğunun IŞİD’in işine yaradığını vurguladı. Iraklı Kürt lider, İranlı komutan Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesi sonrası Irak’tan yükselen Amerikan askerlerinin çekilmesi çağrılarına da karşı çıktı, IŞİD’e karşı Amerikan askerlerine ihtiyaç olduğu görüşünü paylaştı.

‘O SÖZLER NASRALLAH’A YAKIŞMADI’

Barzani, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Süleymani suikastından sonra ABD’ye tepki göstermediği gerekçesiyle Mesud Barzani’ye yönelttiği “IŞİD geldiğinde titriyordu” eleştirisine de tepki gösterdi. Mesrur Barzani, bu sözlerin Hizbullah liderine yakışmadığını söyledi. Mesud Barzani’nin IŞİD’İn yenilgiye uğratılmasında kilit rol oynadığını belirten Mesrur Barzani, Nasrallah hakkında “Onun statüsündeki birisi, insanlar hakkında nasıl konuşması gerektiğini bilmeliydi” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN HAREKÂTI DURUMU KARMAŞIKLAŞTIRDI’

Barzani’ye söyleşide, Suriyeli Kürtlerin durumu ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine harekâtı da soruldu. “Suriye’deki durum konusunda birkaç sebepten ötürü endişeliyiz” diyen Barzani, bölgede hiçbir askeri müdahalenin istikrara katkı sağlamayacağı görüşünü paylaştı. Barzani, “Türkiye’nin son harekâtı da bölgedeki durumu karmaşıklaştırdı” dedi.

“Bu kötü bir karar mıydı?” sorusuna yanıtında ise “[Harekâtın], bölgede uzun vadeli barışa yardımcı olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. ‘Türkiye’nin harekâtına katılan Suriyeli isyancıların bölgede hoş karşılanmadığına’ dikkat çeken Barzani, “Hepimiz bu sorunun tırmanmasından endişeliyiz” dedi.

‘ANKARA DEMOGRAFİ İÇİN GÜVENCE VERDİ’

Harekâtın yol açtığı göçmen akınının ve olası demografi değişiminden endişe duyduklarını söyleyen Barzani, son Ankara ziyaretinde bu konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilettiğini de belirtti. Barzani, kendisine Ankara’da Suriye’nin Kürt bölgelerindeki demografinin değiştirilmeyeceği garantisinin verildiğini söyledi. 

Kaynak: Gazete Duvar