Başkan Mesud Barzani, “Hiç kimse referandum sonucunun iptal edilmesini düşünmesin çünkü hiç bir güç böyle bir karar veremez” dedi.
 
IKYB Başkanı Barzani, bugün Erbil'de Irak Parlamento Başkanı Seçim Cuburi'yi kabul etti.
 
Yapılan açıklamada, görüşmede, Irak'taki siyasi gelişmelerin yanı sıra Kürdistan halkının gerçekleştirdiği referandum ve yankılarının ele alındığı belirtildi.
 
Açıklamada, her iki tarafın da "istikrar ve güvenliğin sağlanması, şiddetten uzak durulması ve tırmanan siyasi gerginliğin yatıştırılması" konusuna vurgu yaptıkları ifade edildi.
 
Başkanlık Danışmanı Hemin Hewrami, yaptığı açıklamada görüşmede, Başkan Barzani'nin Cuburi'ye, “Referandumun iptal edilmesini düşünmeyin çünkü bu milletin kararıdır, hiç kimse veya hiç bir güç böyle bir karar veremez” dediğini kaydetti.
 
Hewrami, Barzani'nin ayrıca, “açık bir ajandayla belli bir süre içinde Bağdat ile diyaloğa hazır olduğunu, ayrıca referandum sonrası dönem üzerinde Bağdat'la diyalog ve sabırla bir sonuca varmak istediklerini” kaydettiğini söyledi.
 
Dün Başkan Barzani Süleymaniye'deni Irak Cumhurbaşkanı yardımcıları Usame Nuceyfi ve İyad Allawi'yi kabul etmişti.
 
Görüşmede 4 maddede mutabık kalındığı belirtilmişti.
 
Açıklamada üç tarafın da "Irak'taki gergin atmosferin yatıştırılması için siyasi partiler ve taraflar arasında görüşmelerin başlaması, görüşmelerin açık bir ajanda üzerinden yürütülmesi, Kürdistan Bölgesi'nin üzerindeki yaptırımların ivedi bir şekilde kaldırılması ve en yakın zamanda Bağdat ile Erbil arasında toplantıların başlaması" maddeleri üzerinde mutabakata vardığı kaydedilmişti.
 

(Kaynak: Rudaw)