Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Musul operasyonu ve ABD’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Kürtleri kullandığı yönündeki iddialara yanıt veren Barzani, "Amerika Kürtleri kullanmıyor çünkü biz onlar için değil kendimiz için savaşıyoruz. Yardımlarını da memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Şii Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el Hekim'le birlikte Musul yakınlarındaki Zertik Dağı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Barzani, Musul'daki sorunun çözümü için Bağdat'la ortak bir komisyon kurduklarını ifade ederek, Başika’da şu an durumun sakin olduğunu ve aceleci davranmak istemediklerini söyledi.

Barzani, “Peşmerge ve Irak Ordusu'nun konumlanacağı bölgeler yapılan anlaşma çerçevesinde belirlenmiştir. Peşmerge Musul'a girmeyecek. Başika şu an askeri olarak düşmüştür ancak kayıp vermemek için şimdilik kasabaya girmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin “ABD Kürtleri kullanıyor mu?” sorusuna Başkan Barzani, “ABD’nin Kürtleri kullandığı ifadesi yanlıştır. Biz onlar için değil, kendimiz için savaşıyoruz. Yardımlarını da memnuniyetle karşılıyoruz" yanıtını verdi.

Rakka operasyonuyla ilgilenmediklerini söyleyen Barzani, “Biz kendi cephelerimizdeki savaşla ilgileniyoruz” dedi.

‘MUSUL OPERASYONUNA KİMİN KATILACAĞINA IRAK KARAR VERİR’

Ammar El Hekim ise, IŞİD’in Iraklılar’ı bölmek istediğini ancak bugün tüm Iraklılar’ın ülkeyi birlikte savunduğunu söyledi.

El Hekim, “Bu bütün Iraklılar’ın savaşıdır. Musul operasyonuna kimin katılacağına Iraklılar karar verir. IŞİD sadece askeri operasyonla ortadan kaldırılamaz. İdeolojik, ekonomik ve diğer boyutlar da olmalı” dedi. El Hekim, Kürdistan Bölgesi’nin ilk kez Irak Ordusu'na kapılarını açtığını ve bunun önemli olduğunu söyledi.

‘TÜRKİYE BAĞDAT’IN RIZASI DIŞINDA GELMİŞTİR’

Şii lider, Ankara- Bağdat arasında yaşanan Başika krize ilişkin ise, “Türk askerleri Bağdat'ın rızası dışında gelmiştir. Bu yüzden çekilmelerini istedik. Bağdat’la işbirliği içinde gelen her güce kapımız açık” diye konuştu.

(Kaynak: RUDAW)