Reuters, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin 1 Kasım'dan itibaren yetkilerini devretme kararı aldığını duyurdu.

Kürt bir yetkiliye dayandırılan haberde, Barzani'nin Kürt parlamentosuna Pazar günü tartışılacak bir mektup yazdığı belirtildi.

Öte yandan, Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Cafer İbrahim Eminki, Başkan Mesud Barzani’nin bugün parlamentoya bir mektup gönderdiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Cafer İbrahim Eminki, “Bugün Başkan Barzani, yarın ki parlamento oturumunda okunması için bir mektup gönderdi” dedi.

Cafer İbrahim Eminki, mektubun parlamento oturumunda okunduktan sonra, üyeler tarafında görüşüleceğini söyledi.

Rûdaw muhabiri, “Mektubunda Başkan Barzani’nin, Başkanlık yetkilerinin Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bölüştürülmesine” yer verdiğini belirtti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Yasası 2005 yılı birinci madde gereği Mesud Barzani, 12 Mayıs 2005 yılında Kürdistan Parlamentosu’nda seçilerek başkanlık yeminini etti.

Mesud Barzani, 4 yılın ardından 25 Temmuz’da bir milyon 266 bin 397 oyla (yüzde 69. 60) halk tarafından Başkan olarak seçildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında imzalanan anlaşma gereği, Başkan Mesud Barzani’nin görev süresi 30 Haziran 2013 yılında 2 yıl daha uzatıldı.

2015 yılında ise IŞİD’le savaş nedeniyle Kürdistan Bölgesi Şura Meclisi, Başkan Barzani’nin görev süresini 2 yıl daha uzatma kararı aldı.

Kürdistan Bölgesi Şura Meclisi’nin aldığı karar ise 1 Kasım’da  dolacak.

Barzani'nin inisiyatifiyle 25 Eylül'de IKBY'de yapılan ve referandumuna katılan seçmenlerin yaklaşık yüzde 93'ü bağımsızlığa "Evet" demişti.

Referandumdan 3 hafta sonra Irak ordusu ve Şii Haşdi Şabi milisleri Kerkük vilayetinde operasyon başlatmış, peşmerge güçleri geri çekilmişti.

Vilayette kontrolün Irak hükümetine geçmesinin ardından IKBY Başkanı Mesud Barzani özellikle muhaliflerince eleştirilmişti.