Canan KAYA

Telesur televizyonu Juan Manuel Santos yönetimindeki Kolombiya hükümeti ve Farc arasında Küba ’nın başkenti Havana ’da yarım yüzyıllık silahlı çatışmalara son verebilecek ikili görüşmelere başlanacağını duyurdu. Venezüella merkezli Telesur’a göre görüşmelerin ilk ayağı her iki taraftan temsilcileri ve arabulucular eşliğinde Norveç ’in başkenti Oslo’da 5 Ekim’de gerçekleştirilecek.

 

Görüşmelere Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un kardeşi Enrique Santos Calderon, güvenlik danışmanı Sergio Jaramillo ve çevre bakanı Frank Pearl katıldı. Kolombiya Savunma Bakanı Juan Carlos Pinzon daha önce Farc gerilları ile hiçbir şekilde barışa yönelik görüşmelerde bulunmadıklarını açıklamasına rağmen, Telesur, sürecin çok daha önce, Venezüella, Norveç ve Kübalı arabulucular eşliğinde geçen mayıs ayında gizlice Havana ’da başlatıldığı iddia etti.

 

DEVLET BAŞKANI SANTOS GÖRÜŞMELERİ DOĞRULADI 

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos twitter hesabından haberi doğruladı. Başkanlık yemini ettiği ilk günden itibaren Kolombiya’da barışı tesis etmek için çalıştığını söyleyen Santos, "Barışı arama çabaları doğrultusunda, yaşanan çatışmalara son vermek için Farc ile görüşmelerde ilerleme sağlanmıştır" dedi. Santos, Kolombiya halkının, ihtiyat, ciddiyet ve kararlıkla davranan hükümetlerine güvenmesini istedi. Kolombiyalı başkan, hükümetinin görüşmeler boyunca: "Geçmişin hatalarından ders çıkartarak bir daha tekrar etmeme,atılacak her adımın süreci uzatmaya değil çatışmalara son vermeye götürmeye hizmet etmesine yönelik olması ve operasyonların devamı ve Kolombiya ordusunun ülkenin her santimetre toprağına nüfuz etmesi" prensipleriyle hareket edeceğinin altını çizdi.

 

Kolombiya Ulusal Radyosu RCN de haberi doğrulayarak görüşmelerin 5 Ekim’de başlayacağını duyurdu. 1964’den beri aktif olan gerilla örgütü Farc ile Kolombiya devleti arasındaki ilk barış müzakereleri, Belasario Betancur başkanlığındaki 1982-1986 döneminde başlatıldı ama başarısızlıkla sonuçlandı.

 

Yapılan son anketlere göre Kolombiyalıların yüzde 74’ü barış görüşmelerinin yeniden başlamasını destekliyor. (Radikal)