Ünlü müzisyen Daniel Barenboim, Berlin’de Ortadoğulu gençlere müzik eğitimi verecek bir akademi kuruyor. Akademi, Ortadoğu barışına hizmet etmek için kurulacak. 2015 yılında açılması planlanan akademinin bir bölümü de Barenbaum’un Filistin kökenli Amerikalı edebiyat bilimci Edward Said ile birlikte kurduğu West-Eastern Divan – Doğu Batı Divanı Orkestrası için konser salonu olarak kullanılacak.

HER YIL 80 KADAR İSRAİLLİ VE ARAP ÖĞRENCİ KABUL EDİLECEK

Akademi’ye her yıl 80 kadar İsrailli ve Arap öğrencinin kabul edilmesi, öğrencilerin maddi olarak desteklenmesi planlanıyor. Öğrenciler, enstrüman eğitiminin yanı sıra felsefe dersleri de alacak. Ortadoğu sorunun çözümü için bir tartışma platformu da olacak akademinin direktörlüğünü Almanya’nın eski kültür bakanlarından sosyal demokrat Michael Naumann yapacak. Konser salonunun seyirci kapasitesinin 800 kişilik olması isteniyor.

BERLİN DEVLET OPERA VE BALESİ'NİN KULLANILMAYAN DEPOLARI KULLANILACAK

Barenboim Said Akademisi için Berlin Devlet Opera ve Balesi’nin kullanılmayan depoları sembolik bir fiyata ve 99 yıllığına kiralandı. Mimar Richard Paulick tarafından 1955 yılında inşa edilen bina şu anda bir fabrika görünümünde. Binanın restorasyonunu, İspanya’nın Bilbao kentindeki Guggenheim müzesini tasarlayan ünlü mimar Frank Gehry üstlendi. Konser salonunun akustiğinden ise Yasuhisa Toyota sorumlu olacak. Restorasyon çerçevesinde konser salonunun dışında prova odaları, bürolar ve bir arşivin yapılması, çatı katının ise Barenboin’in daha önce kurduğu müzik kreşine ayrılması planlanıyor.Restorasyon için gerekli olan 28 Milyon Euro’nun üçte ikisi Federal Meclis bütçesinden karşılanacak. Meclisin Barenboim’in müzik akademisi için bu kadar para harcayacak olması şimdiden Berlin’deki diğer kültür merkezleri tarafından eleştirilere neden oldu. Almanya’nın ünlü Bayreut Müzik Festivali bile Federal Hükümet’ten yıllık sadece 2,3 Milyon Euro yardım alabiliyor.

DANIEL BARENBOIM KİMDİR?

1942 yılında Buenos Aires’te dünyaya gelen Rus Yahudisi Daniel Barenboim, piyanist ve orkestra şefi olarak yaptığı kariyerin yanı sıra, Ortadoğu barışına hizmet etmek için oluşturduğu ilginç projeleriyle tanınıyor. Hem Filistin hem de İsrail pasaportu taşıyan Barenboim, müziğe beş yaşında piyano çalarak başladı. Barenboim, ilk konserini yedi yaşındayken Buenos Aires verdi. Ailesi ile 1952 yılında İsrail’e taşınan Barenboim, 11 yaşındayken Avusturya’nın Salzburg kentinde orkestra şefliği kurslarına başladı ve daha sonra Paris’te kompozisyon dersleri aldı. Barenboim ilk uluslar arası konserlerini Viyana, Roma ve Paris’te verdi. Avrupa’nın dışında Barenboim, Amerika, Avusturalya, Güney Amerika ve Asya ülkelerinde de düzenli olarak turneye çıktı. Daniel Barenboim’un 1967’de şef olarak ilk yönettiği orkestla Londra Filarmoni Orkestrası oldu. Barenboim, Mozart, Beethoven gibi klasik bestecilerin dışında Lutoslawski, Berio, Boulez, Henze gibi çağdaş müzisyenlerin eserlerini de yönetti. Yönettiği ilk opera ise, Mozart’ın Don Giovannisi idi. Bir süre Şikago Senfoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğünü de yapan Barenboim, aynı görevi 1992 yılından bu yana Berlin Devlet Opera ve Balesi’nde yürütüyor. Barenboin çok sayıda kitap yazdı ve ödül aldı.

Daniel Barenboim, Ramallah, Nazareth ve Jaffa’da müzik merkezleri, yine Filistin ve Berlin’de müzik kreşleri kurdu ve bütün bunları finanse edecek bir vakıf oluşturdu. Barenboim’in en büyük eseri, 1999 yılında Filistin kökenli Amerikalı edebiyatçı Edward Said ile birlikte, Ortadoğu’daki farklı kültürler arasında diyalog başlatmak amacıyla kurduğu West-Eastern Divan-Doğu Batı Divanı Orkestrası. Varlığıyla bile dünyaya müziğin bariyerleri aşmakta katkısın gösteren orkestranın sahip olduğu tek politik anlayış, İsrail ve Filistin arasındaki sorunun silahla çözülemeyeceği inancı. Doğu Batı Divanı Orkestrası ağırlıklı olarak eşit sayıda İsrailli ve Arap kökenli müzisyenlerden oluşuyor ve bütün dünyada konserler veriyor. İlk kez Weimar, sonra Şikago’da sahneye çıkan orkestranın merkezi en çok maddi destek veren İspanya’nın Sevilla kenti. Orkestra bugüne kadar hemen hemen bütün Avrupa ülkeleri, Kuzey ve Güney Amerika ile Ortadoğu’da konserler verdi. Orkestranın konser verdiği ilk Arap ülkesi Tunus oldu. Doğu Batı Divanı Orkestrası’nın ünü, 2005 yılında Filistin’in Ramallah kentinde çok sayıda TV kanalının canlı yayınladığı bir konserle zirveye çıktı. Orkestranın İstanbul’da Aya İrini kilisesinde verdiği konser de yıllarca akıllarda kaldı. Pekçok ödül de alan orkestranın konserleri CD ve DVD olarak satılıyor. Daniel Barenboim’un Berlin’de kuracağı akademi Doğu Batı Divanı Orkestrası’na eleman yetiştirmeyi de amaçlıyor. (ntvmsnbc)