BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Güvenlik Konseyi’nden Suriye’ye giden silahlara ambargo uygulamasını istedi. Ban Ki-moon, yabancı güçler ve grupların taraflara askeri destek sunmasını sorumsuzca olduğunu belirtti.

New York’ta bir toplantıda açıklamada bulunan Ban Ki-moon, Suriye çatışmasına çözüm için altı maddelik bir planı anlattı. BM Güvenlik Konseyi’nden Suriye’ye giden silahlara ambargo konulmasını isteyen Ban Ki-moon, Irak’ta da Kürt, Şii ve Sünnileri Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı birlikte çalışmaya çağırdı.

Irak hükümetini de Sünnilere yönelik tüm misillemeleri engellemeye ve iktidarı paylaşmaya çağıran Ban Ki-moon, “Güvenlik Konseyi’nden silahlara ambargo uygulamasını istiyorum” dedi.  Ban Ki-moon, yabancı güçler ve grupların taraflara askeri destek sunmasını sorumsuzca olduğunu kaydetti.

Ban Ki-moon, “Eğer Konsey bünyesindeki bölünmeler böyle bir tedbirin alınmasını engelliyorsa, ülkelerin bireysel olarak bu yapmasını istiyorum. Suriye’nin komşuları, Suriye’ye doğru giden silahların taşınması için hava sahası ve sınırlarının kullanılmasını sert bir şekilde yasaklamalı” dedi.

Ban Ki-moon’un önerileri arasında özgür ve acil bir şekilde insani yardıma erişimin sağlanması da yer alırken, yakında Lakhdar Brahmi yerine yeni bir Suriye özel elçisi görevlendireceğini belirtti. (ANF)