Bahreynli bazı milletvekillerinin Suriye’deki silahlı grupların Türkiye’de kullandığı bir hücre evinde çekildiği iddia edilen fotoğrafları yayımlandı.

 

Yakın Doğu Haber’e göre, Bahreynli dört milletvekilinin Suriyeli silahlı gruplara mensup militanlarla çekilmiş fotoğraflarının silahlı militanlarla birlikte poz veren milletvekillerinden Abdulhalim Murad tarafından kendi facebook sayfasında yayımlandığı bildirildi.

 

El Menar televizyonunun haberine göre yayımlanan fotoğrafta Adil Muavada, Abdulhalim Murad, Hamad Mehnedi ve Faysal Garir adlı Bahreynli milletvekilleri Suriye’de silahlı eylemlerde bulunan militanlarla  bir arada gözüküyor.

 

Fotoğrafların ne zaman çekildiğine ilişkin kesin bir bilgi olmamakla birlikte Bahreynli milletvekillerinin Suriyeli militanlarla ramazan ayında ve Hatay’da bir araya geldiği öne sürülüyor.

 

Fotoğrafları sosyal medya aracılığıyla yayımlayan Abdulhalim Murad, birlikte bulunduğu milletvekili grubunu “Bahreyn Kraliyet heyeti” olarak niteleyerek “Bahreyn halkının mücahit kardeşlerimizi teçhiz etmek için gönderdikleri yardımları, Özgür Suriye Ordusu’na kendimiz teslim etmek istedik” diye yazdı.

 

KÖRFEZİN KÜÇÜK KRALLIĞI

Sünni hanedanın yönettiği Bahreyn'de nüfusun çoğunluğunu Şiiler oluşturuyor. Ülke, ABD'nin bölgedeki nüfuzu açısından kilit öneme sahip 5. filosuna da ev sahipliği yapıyor.

 

Bahreyn'de muhalif gruplar, hanedanın, parlamentoya daha çok yetki devretmesini istiyor. Ülke nüfusunun yüzde 70'ini oluşturan Şiiler de uzun süredir, Sünni lider kadrosunun kendilerine ayrımcılık yaptığından şikâyet ediyor.

 

Yaklaşık 800 bin nüfuslu Bahreyn'de geçen yılki gösterilerde aralarında milletvekili, futbolcu, doktor ve halktan insanların bulunduğu yüzlerce kişi tutuklanmıştı.

 

Halk isyanlarını Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerinin gönderdiği askerlerle kanlı şekilde bastıran Kral kendini kurtarmak için Bahreyn’i Suudi Arabistan’la birleştirmeye çalışıyor. Böylece Şii nüfus Suudi Arabistan içinde azınlık durumuna düşürülmüş olacak.

 

Bahreyn’deki İnsan Hakları Merkezi’nin Başkanı Nebil Recep, geçtiğimiz günlerde Euronews’e şunları söylemişti: Batılı ülkeler Libya, Tunus ve Suriye’deki devrime destek verirken bizim halkımıza karşı işlenen insan hakları ihlallerine sessiz kalıyor. Türkiye, Suriye’deki devrime yardım ediyor ancak gösterileri bastırmak için Bahreyn polisine zırhlı araç gönderiyor.

 

EN ÇOK SİLAH SUUDİLERE VE BAHREYN’E

Geçen yıl Türkiye’nin en fazla silah ve mühimmat sattığı ülke 44.6 milyon lira ile Suudi Arabistan oldu. Suudi Arabistan'ı 17.2 milyon liralık ihracat ile Bahreyn, 7.1 milyon lira ile Umman izledi. Bahreyn ve Umman'a yapılan satışların çoğunu mermi ve fişekler oluşturdu.

 

ABD REJİMİN YANINDA

Suriye ve Libya'daki rejim karşıtı güçleri destekleyen ABD ve Batı ise, Bahreyn'deki barışçıl sokak muhalefetinde ısrar eden muhalefeti desteklemek bir yana dursun muhalefetin şiddetle bastırılması için silah yardımında bulunuyor.

 

En son olarak geçtiğimiz günlerde ABD'li yetkililer ülkeye silah satışının yeniden başladığını duyurmuş, bunun "bölge güvenliği için çok önemli" olduğunu iddia etmişlerdi.

 

İran'ın oldukça yakınında bulunan Bahreyn, 60 yıldan uzun bir süredir ABD'nin 5. Filo'suna da ev sahipliği yapıyor.