Bahreyn’in başkenti Manama’da caddeleri dolduran on binlerce kişi, geçen sene başlayan isyanın bastırılmasının ardından en büyük eylemi gerçekleştirdi.

 

El Halife iktidarına 2011 Mart'ında başlayan isyanın birinci yılında sokağa çıkan Bahreyn halkı, devrim sloganlarını yeniden haykırdı.

 

Şii liderlerin çağrısı üzerine toplanan kalabalık, Sünni yönetimin diktatörlük olduğunu bir kez daha dile getirdi ve demokrasi talebini yineledi.

 

Eylemler, ülke genelinde sakin geçerken, isyanın kalbi olan İnci Meydanı'na gitmek isteyen kitleye polis saldırdı. Saldırıda 21 yaşındaki Fadıl Mirza adlı genç polis tarafından öldürüldü. Saldırıda ayrıca onlarca kişinin de yaralandığı belirtildi.

 

Öte yandan El Halife diktatörlüğüne karşı yeniden başlayan büyük eylemde halk, siyasi tutuklulara özgürlük istedi. Bahreyn yönetimini lanetleyen eylemciler, siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi. Şehrin bazı noktalarında güvenlik güçlerinin müdahalesi üstüne yer yer çatışmaya dönüştüğü bildirildi.

 

Mart 2011'de, Bahreyn'deki El Halife diktatörlüğü karşıtları öncülüğünde bir isyan patlak vermişti. İsyana vahşi bir şekilde saldıran Bahreyn polisinin isyanı bastıramaması üzerine Körfez ülkelerinden destek kuvvet getirilmişti. Polisin saldırısı sonucu onlarca kişi hayatını kaybetmişti. Batının desteğine sahip olan Kral Şeyh Hamad Bin İsa El Halife muhalefete bazı imtiyazlar tanısa da başbakanı atama hakkından vazgeçmiyor. Bahreyn Kralı ABD, Suudi Arabistan ve Katar desteğiyle ayakta duruyor. Ancak Şii çoğunluğun muhalefetine dayanamayacağı düşüncesiyle Bahreyn'in Suudi Arabistan'a katılması için gayret gösteriyor.