Irak'ın başkenti Bağdat'ta meydana gelen 7 ayrı patlamada 35 kişinin hayatını kaybettiği, 47 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Patlamalar sabah saatlerinde meydana geldi.

 

Irak Sağlık Bakanlığı, ilk saldırının bomba yüklü araçla Şiilerin çoğunlukta olduğu başkentin kuzey batısındaki Şula Mahallesi'nde El Sadrin kavşağında meydana geldiğini duyurdu. Sağlık Bakanlığı, bölgede bulunan El Hakim Hastanesi'ne 33 kişinin cenazesinin geldiğini, 35 kişinin de yaralı olarak tedavi altına alındığını duyurdu.

 

İkinci bombalı saldırının hedefinde başbakanlık danışmanlarından Cemaleddin Muhammed vardı. Danışmanın evinin yakınında park halinde bulunan bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu maddi hasar meydana geldi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

 

Üçüncü patlama yine bir Şii mahallesinde meydana geldi. Gazaliye Mahallesi'nde yol kenarına bırakılan bombanın patlaması sonucu 4 kişi yaralandı.

 

Dördüncü patlama başkentin güneyinde bulunan El Dora semtinde yaşandı. Polis aracının geçişi sırasında yaşanan patlamada 4 polis yaralandı.

 

Beşinci saldırı El Dora'daki patlamadan kısa süre sonra Gazaliye Mahallesi'nde yaşandı. Bu kez hedefte bir bilardo salonu vardı. Saldırıda 4 kişi yaralandı. Son saldırı ise Bağdat'ın güney batısında bulunan El Amiriye bölgesinde yaşandı. Bir eve atılan bomba patladı. 6 kişilik aileden 2'si hayatını kaybetti.

 

Irak hükümetinde son aylarda Şii ve Sünni kesimler arasında yaşanan çatlak ülkede gerilime neden olmuş ve mezhep çatışmalarına ilişkin kaygıları artırmıştı. Şiilere yönelik bombalı saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti. Irak hükümeti yaşanan saldırılardan bazılarında hakkında tutuklama kararı bulunan ve Türkiye’de barınan Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık el Haşimi'nin de bağlantısı olduğunu iddia ediyordu.

 

13 Mayıs'ta da Bağdat'taki bir başka bombalı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmişti.

 

19 Nisan'da Irak'ın çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilen saldırılarda 35 kişi ölmüş 100'den fazla kişi de yaralanmıştı.

 

20 Mart'ta ise 45 kişi benzer saldırılarda hayatını kaybetmişti.