Irak'ın başkenti Bağdat'ın çeşitli mahallelerinde düzenlenen bombalı saldırılarda ve çıkan çatışmalarda en az 33 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı. BBC’nin haberine göre, yetkililer, saldırıların polisleri hedef aldığını belirtiyor.

 

En büyük saldırı Şiilerin çoğunlukta olduğu merkezdeki Kerrada semtinde düzenlendi; polise ait bir kontrol noktası yakınında meydana gelen patlamada 9 kişi öldü. Patlama çevredeki binalarda sarsıntı yarattı ve mağazalarda hasara yol açtı.

 

Son eylemlerin sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Amerikan askerlerinin Aralık ayında Irak'tan çekilmesinden bu yana Irak'taki saldırılarda artış gözleniyor.

 

Bugün ayrıca Bağdat'ın kuzeyindeki el-Kadimiye yöresinde bir otomobile yerleştirilen bomba 6 kişinin ölümüne yol açtı. Başkentin Serefiye mahallesinde de silahlı kişiler, polise ait bir kontrol noktasında 6 kişiyi öldürdü.

 

Bugünkü saldırılarda ölenlerin sayısının artabileceği kaygısı dile getiriliyor.

 

Geçen hafta Bağdat'taki Irak Polis Akademisi yakınlarında otomobille düzenlenen intihar saldırısında en az 18 kişi ölmüştü.

 

Bugün ayrıca Bakuba, Kerkük, Salahaddin ve Diyala'dan da bombalama olaylarına ilişkin haberler geliyor. Salahaddin eyaletinin yönetim merkezi olan Tikrit, aynı zamanda Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in doğum yeri.

 

Irak'ın Şii Başbakanı Nuri el-Maliki'nin çoğunlukla Sünni Irakiye bloğundan olan kıdemli siyasetçilere karşı tavır alması ardından ülkedeki Şii hedefler giderek daha fazla saldırılara hedef oluyor.