Irak Savunma Bakanlığı, Irak Kürdistan Bölgesi’nde orduya bağlı yeni bir askeri birlik kurmaya hazırlandığı iddia edildi.

Süleymaniye’ye bağlı Raperin bölgesinde kurulacağı ifade edilen tugaya binlerce kişinin kaydedildiği bildirildi.

Doğrudan Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı olacağı belirtilen birliğin başına Kürdistan İçişleri Bakanlığına bağlı bir komutanın getirileceği, birliğe 4 bine yakın kişinin kaydolduğu ifade edildi.

Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, söz konusu girişimden haberdar olduğunu belirterek, “Gücün sorumlusu Kürdistan İçişleri Bakanlığı’na bağlı” dedi.

Bazı peşmergelerin yeni açılacak tugaya kayıp yaptırmasına ilişkin de Yaver,“Bu kişiler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak” dedi. Irak Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili ise “Yüzde 60’ı Kürt olan askerler, Amerika ve müttefikler tarafından eğitildikten sonra Musul, Kerkük ve Diyala’ya gönderilecek” dedi.

Yeni tugaydan bir albay da Erbil’de benzer bir girişimin başarılı olmadığını belirterek, “Faaliyet Kürtler’e karşı olursa kabul etmeyeceğiz. Milletimize karşı çalışmayacağız” diye konuştu.

Peşmergenin faaliyet alanında oluşturulacak yeni askeri güçler konusunda Peşmerge Genelkurmayı’nın bilgisi olması gerektiğini belirten bir Parlamento üyesi de, yasal olmayan hiçbir gücün oluşturulmasına müsaade etmeyeceklerini dile getirdi.

Irak Merkezi Hükümeti 2012 yılında Dicle Operasyon Gücü adı altında bir birlik oluşturmuştu. Dönemin Irak Başbakanı Nuri El Maliki amacın, “Kerkük, Selahaddin ve Diyala’da terörizmin son kalıntılarının ortadan kaldırılması” olduğunu açıklamıştı.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi ise oluşturulan bu orduyla ihtilaflı bölgeler olan Kerkük ve çevresinin Irak Merkezi Hükümeti tarafından işgal edilmek istendiğini söylemişti. Erbil yönetimi oluşturulan bu ordunun Kerkük’e girişine izin vermeyeceklerinin belirterek Kerkük’e askeri yığınak yapmıştı. (İMC)