Kerkük İl Meclis Başkan Vekili Rebwar Talabani, Kürdistan bayrağı ile ilgili Irak Parlamentosu'nun kararını değerlendirdi.

Talabani, Irak Parlamentosu’nun, Kerkük’te Irak Federal Bayrağı dışında başka bir bayrağın asılmasını yasakladığı kararının, kendilerini ilgilendirmediğini duyurdu.

Kürdistan Bayrağının gönderden indirilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Talabani, ‘’Kürdistan Bayrağı sonsuza dek Kerkük kentinde dalgalanacaktır” dedi.

Rebwar Talabani, basına yaptığı açıklamada Irak Parlamentosu'nun bugün ki kararına ilişkin Kerkük İl Meclisi'nin tavrını açıkladı.

Talabani, “Irak Parlamentosu'nun kararı Kerkük'te uygulanmaz. Federal Mahkemenin aldığı kararlar çerçevesinde, il meclislerinde verilen bir karardan sonra Temsilciler Meclisi'nden çıkan karar uygulanmaz. Bu yüzden Kerkük'teki etnik gruplara buradan güzel haberi iletiyorum; parlamentonun söz konusu kararı uygulanmaz. Irak Anayasa'sının 115'inci maddesine göre, bölgeler ve iller merkezi hükümetin yetkisi dışında kalan konularda il meclisleri kararlar alabilir. Ayrıca anayasanın 140'ıncı maddesinde Kerkük sorunlu bölge olarak tanıtılmış. Bu maddeye göre hem Kürdistan Bölgesi'nin hem de Irak'ın bayrağı bulunabilir. Yasadışı hiçbir şey yapmadık” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu'nda bugün yapılan oturumda alınan karar toplam 328 parlamenterden 107 oyla alındığını altını çizen Rebwar Talabani, “Maalesef bugün Irak Parlamento Başkanı Selim Cıburi tarafsız olarak bütün tarafların görüşünü almalıydı. Parlamentoda alınan karar siyasi uzlaşının prensiplerine karşıdır” şeklinde konuştu.

Irak Parlamentosu, bugün Kerkük’te Kürdistan bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili kararı reddetti.

Kürt parlamenter Adil Nuri ise, “IŞİD savaşından sonra ilk savaş başladı. Tüm Araplar Kürtlere karşı birleşti” dedi.

Parlamento Başkanı Selim Cuburi, oturumda Kürt parlamenterlere söz hakkı vermedi. Bunun üzerine Kürt parlamenterler oturumu boykot ederek, Parlamento’yu terketti.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Rûdaw’a verdiği röportajda, şöyle demişti:

“Yasalara göre Kerkük İl Meclisi’nin bayrak kararı almaya yetkisi yoktur. Vali ve İl Meclisi’nden bu durumu göz önünde bulundurmalarını istiyorum.”

Kerkük İl Meclisi, geçen hafta Kürdistan bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili kararı onaylamıştı.

Oylama sonrası Kürdistan bayrağı Kerkük’teki resmi kurumlarda göndere çekilmişti.

Irak Parlamentosu’ndan Kürt parlamenter Sirvan Sirini, Bağdat’ın Kürtlerin hiçbir talebine saygı duymadığını ve iradesini tanımadığını söyledi.

(Kaynak: Rudaw)