Irak Parlamentosu Petrol ve Enerji Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 1 Temmuz itibarıyla Irak Petrol Ajansı SOMO’ya petrol göndermeyi durdurduğunu belirtti.

Rudaw'ın haberine göre, Erbil’in artık direkt olarak petrol ihraç ettiğini belirten Arez Abdullah, “Bunun kurumsallaşması, ülkenin bölünmesine doğru ilk fiili adım anlamına gelir” dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynakları Bakanlığı, Kerkük’ten günlük 149.000 varil ve diğer bölgelerden ise günlük 450.000 varil petrol satışı gerçekleştiriyor.

Erbil Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, petrol alıcıları olduğunu ve ihracatın şeffaf bir şekilde gerçleştirilerek, paranın Erbil’e geri döneceğini belirtti.

Erbil’in, petrol ihracatına engel olunmayacağı konusunda Ankara’dan söz aldığı ifade ediliyor. Dizayi, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti Türkiye’yle bir anlaşma imzalamıştır. Türkiye’nin yeni hükümeti de bu anlaşmaya bağlı kalacaktır. Ayrıca siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere bütün alanlardaki ilişkiler olduğu gibi devam edecek” dedi.

Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre, son altı ayda Kerkük’ten 76ç639.881 varil petrol ihraç edildi. Bir varil petrol 54 dolardan hesaplandığında, toplam gelir, yaklaşık 4,14 milyar dolara tekabül ediyor.