Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlükçü Partisi'nin (FPÖ) düzenlediği baloyu protesto için toplanan binlerce gösterici ile polis çatıştı. 20 kişi yaralandı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi'nin (FPÖ) düzenlediği balo çatışmalara neden oldu. Tarihi Hofburg Sarayı'nda düzenlenen baloyu protesto için toplanan 6 bin kişi, polisin ilan ettiği yasağa rağmen sokağa çıktı. Kortej oluşturarak yürüyen göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Viyana polisi olaylarda 5'i polis toplam 20 kişinin yaralandığını, 14 göstericinin ise gözaltına alındığını açıkladı. Emniyet sözcüsü çatışma yüzünden ciddi maddi zarar oluştuğunu, bazı dükkanların yandığını söyledi. Gösteriye katılanlar arasında çok sayıda Alman'ın da bulunduğu belirtiliyor.

Avusturya ORF Televizyonu, çatışma sırasında dükkanların camlarının kırıldığını belirtirken, çatışmayı 'kısa ama şiddetli' diye nitelendirdi. ORF, göstericiler arasında, siyah giyindikleri için kendilerini 'kara blok' olarak adlandıran, küreselleşme karşıtı, anti-faşist hareketin üyelerinin bulunduğuna da dikkat çekti.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi'nin Hofburg Sarayı'nda düzenlediği baloda güvenliği sağlamak üzere toplam 2 bin polis görev yaptı. Polis sağcılarla, karşıt göstericiler arasında çatışma çıkmasını engellemek için kentin büyük bölümünü trafiğe ve vatandaşlara kapattı.

BALO SOYKIRIM GÜNÜNE DENK GETİRİLDİ

Geçen yıl baloya katılanlar arasında Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine le Pen de vardı. Avusturya’nın üçüncü büyük partisi FPÖ, eylüldeki seçimlerde yüzde 21 oranında oy almıştı.

Aşırı sağcı partinin Viyana il başkanı Johann Gudenus, davetlilere yapılan saldırıyı kınayarak “Bu, 21. yüzyıl faşizmidir” dedi. Bu ayın başında, Nazi kurbanlarının anısına faaliyetler düzenleyen Jetzt Zeichen Setzen! (tarafını belirle) adlı bir grup açık mektup yazarak balonun iptalini istemişti. Mektupta altı Yahudi soykırımından kurtulan kişinin de imzası vardı.

BM’ye bağlı UNESCO, yıllık Academics Balosu’nu aşırı sağla bağları nedeniyle, 2012’de “Avusturya’nın kültürel gelenekleri” listesinden çıkarmıştı. Balonun organizatörleri, etkinliğin her ocak ayının son cuması yapıldığını söylese de, bu yıl balonun Yahudi Soykırımı Günü’ne denk gelmesi tepkinin daha büyük olmasına neden oldu.

(Kaynaklar: Deutsche Welle, Taraf)