Avusturya Dışişleri Bakanı sıfatıyla da tanınan 31 yaşındaki Halk Partisi lideri Sebastian Kurz, dünyanın en genç başbakanı olacak.

Koalisyon anlaşması meclisten güvenoyu alırsa, Avusturya, Batı Avrupa'da aşırı sağın hükümette yer aldığı tek ülke konumuna gelecek.

DAHA ÖNCE DE ORTAKLIK

İki parti daha önce de 2000-2005 arasında Avusturya'yı yönetmişti. Kurz ile Özgürlük Partisi lideri Heinz Christian Strache Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ile partilerini bilgilendirmelerinin ardından koalisyon programıyla ilgili açıklama yapacaklarını belirtti.

AŞIRI SAĞI TAKLİT EDEREK KAZANDI

15 Ekim seçimine göçmen/sığınmacı karşıtı gündem damga vurmuş, Kurz aşırı sağınkinden pek farklı olmayan bir söylem ve programla birinci çıkmıştı, ama net zafer elde edememişti. Hatta Özgürlik Partisi'nin politikalarını çalmakla suçladığı Kurz için Strache 'taklitçi' demişti.

GÖÇ, SIĞINMACILAR, TÜRKİYE…

Avrupa'ya göç yollarının kapanması, sığınmacılara sosyal yardımlarda büyük kesintiye gidilmesi, göçmenlere ancak Avusturya'da 5 yıl kaldıktan sonra sosyal yardım verilmesi gibi vaatlerde bulunan Kurz'un Halk Partisi yüzde 32, geleneksel hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti yüzde 26.9, Özgürlük Partisi de yüzde 26 oy almıştı. Kurz, AB'nin Türkiye ile üyelik müzakarelerinin bitirilmesini savunan cephenin de başını çekiyor. Öncesinde Almanya'daki seçimden de aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) oy patlamasıyla üçüncü parti çıkmıştı.

Kaynak: Sputnik